lördag 29 februari 2020

Vegansk marängtårta á la Anneli

Nu ni! Nu kommer äntligen receptet på marängtårtan jag bjöd mina gäster på när jag fyllde år!
Om du har missat hur man gör själva marängen så kan du läsa det blogginlägget HÄR, för i det här blogginlägget fokuserar vi på fyllningen, grädden och slutresultatet! Och jag tänkte dela med mig av mitt superhemliga tricks för att få grädden extra god och bra!

Innan jag ger dig receptet så tänkte jag bara prata vispgrädde - naturligtvis en vegansk sådan!
Numera finns det ju vegansk vispbar grädde att köpa i vanliga mataffärer, MEN; om man läser på innehållsförteckningen så finns där en hel det skumma ingredienser. Jag vill inte ha skumma ingredienser om jag kan undvika det så jag använde kokosmjölk.
"Kokosmjölk" kanske du undrar, "menar du inte kokosgrädde"? Näe, jag menar kokosmjölk - men den fetare varianten! Inte den man köper i 1-litersförpackning för att dricka. Men alla fetare kokosmjölkar funkar inte heller, utan det måste vara en sort som är ganska fast och inte rinnig! Jag brukar använda den här:
Nillas Kitchen har förresten ett helt inlägg om kokosmjölk som funkar respektive inte funkar att vispa! Klicka HÄR så kommer du dit!

Men NU kommer här receptet på min supersmarriga fyllning, och det receptet är varken långt eller svårt! Det ser ut så här:

ANNELIS MARÄNGTÅRTFYLLNING
1 förpackning kokosmjölk; den feta varianten 250 ml, t ex den på bilden här ovan
100 g nougat eller god choklad
1 tsk äkta vaniljpulver
Den här nougaten använde jag. Den är sååå himla god!

Smält nougaten/chokladen i ett vattenbad. Låt den svalna så mycket att den är sval men inte har börjat stelna igen.
Vispa kokosmjölken fluffig med vaniljpulvret; lämpligast med en elvisp. Sen kommer det trixiga där man nästan skulle behöva en extra hand eller hjälp av någon annan (fast jag gjorde det själv så det funkar också): häll ner den smälta nougaten/chokladen, lite i taget och under fortsatt vispning. Vispar man inte samtidig som nougaten/chokladen hälls ner så blir det lätt hårda klumpar när nougaten/chokladen stelnar i det kalla kokosmjölksfluffet, och det vill vi inte ha! Slätt och fint ska det bli!
Ställ nu in tårtfyllningen i kylen i minst 1 timme (eller över natten om du förbereder till nästa dag så har du ett momentet klart när det blir dags att montera tårtan).

När det sen är dags att lägga ihop tårtan börjar du med att vispa mer kokosmjölk till härligt fluff. Till min tårta gick det åt ca 1½ förpackning kokosmjölk, men jag var inte säker på hur mycket grädde jag skulle behöva så jag vispade 2 förpackningar för säkerhetsskull. 
För att vara säker på att kokosfluffet skulle hålla sig fluffigt de timmar den färdiga tårtan skulle stå i kylen innan den skulle serveras gjorde jag ungefär som till fyllningen, men hade ca 40 g vit choklad som jag smälte, lät svalna, vispade ner i grädden och lät stå i kylen nån timme. När chokladen stelnat blev det ju mer stadga i grädden och den höll sig alldeles perfekt!
Det var INTE den här chokladen jag använde till gräddfluffet, men den vita veganska chokladen från samma märke, men jag hade ingen kvar att fota av. Jag hade inte den här ovan heller - förrän alldeles för en stund sen när jag träffade en kompis som bjöd mig på chokladen på bilden. Jag frågade då om jag kunde ta förpackningen för att fota av och visa dig här och det fick jag som du ser! Jag fick även de chokladbitar som var kvar i den... 😁

Men Ok! Över till tårttillverkningen!
När du kommit så här långt är det dags att lägga ihop tårtan. Börja med att smeta på ca 3/4-delar av fyllningen på den undre bottnen, lägg på den andra bottnen och sen lägger du på grädden ovanpå och runt om hela tårtan. Om du vill kan du göra mönster i grädden med t ex en gaffel eller vad du nu har till hands. Sist fyller du på det sista av fyllningen i en spritspåse och spritsar mönster, pluppar eller hur du nu vill dekorera din tårta. Min tårta blev så här:
Jag tyckte att det blev väldigt gott när smaken av fyllningen kom igen även på den övre bottnen och det verkade det som att mina gäster tyckte också! 
Det blev ca 1/3-del tårta kvar som jag skar upp i 4 bitar och frös in. Det funkade faktiskt över förväntan att frysa ner tårtresterna! När en kompis som fick förhinder på min födelsedag kom några dagar senare tog jag fram varsin tårtbit åt oss och de var nästan lika frasiga och goda som när tårtan var nygjord! Bra att veta om det skulle bli tårta över vid nåt annat tillfälle!

Förresten: Det blev ju grädde över från tårttillverkningen och den klickade jag i en stor kopp kaffe - tänk varm choklad med vispgrädde fast med kaffe - och det var sååå himla gott! 😋

Nu tror jag att du har fått alla mina tips och tricks vad gäller denna tårta och är redo att göra din alldeles  egna marängtårta! Lycka till!

Anneli.

Inga kommentarer: