lördag 25 juni 2016

Midsommarefterrätt

Igår hade jag en kompis på besök i Da House, och eftersom det var midsommarafton så ville jag förstås bjuda på nåt gott.
Här där jag bor gick det inte att få tag på ekologiska jordgubbar och eftersom även våra vanligt odlade svenska "gubbar" är superbesprutade, så valde jag bort denna annars så goda tradition. Och eftersom jag ändå struntade i traditionen, så valde jag att istället för jordgubbstårta eller vad nu folk brukar äta till midsommar, bjuda på exotisk fruktsallad, blåbärspaj och Raw "vaniljsås". Det blev mycket gott och uppskattat! Och det bästa av allt; det blev över så jag kunde äta upp resterna till frukost idag! :o)

Igår blev inga foton tagna, men innan jag åt upp resterna idag så tog jag kort på dem för att visa er! Och så ska ni få recepten! De är alla beräknande till ca 4 - 6 personer.
Jag börjar med fruktsalladen:
Till fruktsalladen hade jag: 1 ananas, 2 apelsiner, 1 blodgrape, ½ paket vindruvor, ½ honungsmelon och 1 banan. Allt var ekologiskt utom melonen.

Jag vet inte hur god blåbärspajen ser ut så här dagen efteråt, men jag lägger upp en bild på biten som blev kvar ändå:
Och här kommer receptet:
Till en lite mindre pajform (ca 30 cm i diameter gissningsvis) hade jag 8 - 9 dl frysta blåbär som fick tina upp lite i formen. Sen blandade jag 1 msk chiafrö (men kunde lätt ha haft det dubbla) och 2 - 3 msk kokossocker som jag strödde över blåbären och blandade om/rörde i.
Till smuldegen hade jag 2 dl mald mandel, 1 dl riven kokos, 3 msk kokossocker, ½ tsk vaniljpulver, 50 g smör och 1 nypa havssalt. Jag la allt det torra i en skål, skar smöret i bitar och la det ovanpå. Sen fick det stå framme i rumstemperatur tills smöret blivit lite mjukt innan jag "nöp ihop" allt till en deg som jag sen smulade över blåbären. Ja, sen var det bara "skjuts in i ugnen" med hela härligheten på 175 grader i 25 minuter.
Tips: Pajen blir godast om den får stå och "sätta sig" och svalna lite innan servering, så ha inte för bråttom att sätta tänderna i den!

Fruktsalladen och pajen avnjöts av min himmelskt goda Raw vaniljsås:
Och här är receptet på den:
4 dl cashewnötter blötlägges i minst 4 timmar (eller över natten, men då i kylskåp). Lägg samtidigt 9 torkade aprikoser i blöt i ett annat kärl. Se till att vattnet står en bra bit över både nötterna och aprikoserna eftersom dessa sväller till ungefär det dubbla!
När du sen ska mixa ihop vaniljsåsen börjar du med att lägga 5 mjuka, urkärnade dadlar i botten på mixern. Häll sen på aprikoserna och blötläggningsvattnet och mixa detta lite. Häll av blötläggningsvattnet från cashewnötterna och lägg även dessa i mixern tillsammans med ½ tsk vaniljpulver och en nypa havssalt. Nu ska detta mixas helt slätt vilket kan ta en liten stund. Under tiden du mixar tillsätter du så mycket vatten att du får den konsistens du vill ha. Jag mätte aldrig hur mycket vatten jag tillsatte, men det var iallafall minst ett par deciliter. Om din mixer inte klarar av hela mängden i ett svep så är det bara att du delar upp det i två omgångar och sen rör ihop det i en skål. Smaka av så du får "rätt" styrka på vaniljsmaken.
Tips: Låt vaniljsåsen stå i kylen ett par timmar innan serveringen så smakerna mognar fram.

Jag kanske ska erkänna att det här ovan var det enda jag bjöd på (förutom té att dricka). För det fanns inte på kartan att jag skulle orka laga mat också! Så det här med hur många det räcker till beror förstås på hur hungriga alla är!
När man är så utmattad som jag fortfarande är så får man välja vad man lägger sin energi på, och den här gången valde jag efterrätt! Det var ju iallafall midsommarafton! :o)

Anneli.

Inga kommentarer: