Nu har jag varit i farten och experimenterat i köket igen! :o)
Cashew-yoghurten jag gjorde häromsistens gav mersmak, MEN; jag ville öka på näringsvärdet lite, och framförallt ville jag få in lite nyttiga Omega3-fetter som vi vegetarianer kan ha svårt att få i oss tillräckligt av. Chiafrön är fulla av Omega3-fett, och även andra nyttigheter som t ex: protein (21 g/100 g), fibrer (34 g/100 g) och mineraler, och för att inte tala om antioxidanter!
Cashewnötter är även de ganska näringsrika med t ex 15 g protein per 100 g, E-vitamin (hela 74 % av dagsbehovet i 100 g!) och B-vitaminer, bl a folsyra som är en sån viktig vitamin - speciellt om man är gravid!
Chiafrö har också den fördelen att de inte smakar just nånting, så det går att kombinera med nästan vadsomhelst!
Om jag jämför Cashew-yoghurten med Cashew- & Chia-yoghurten så tycker jag att den förstnämnda var liiite godare, lite rundare i smaken och den hade förstås en mer utpräglad cashewnötssmak. Men yoghurten med chiafrön var inte dum den heller! Och väger jag in den där extra näringen som blev av chiafröna så tycker jag att vinnaren mellan dessa två yoghurtar är den med chiafrön!
Receptet på denna yoghurt baserade jag på den första Cashew-yoghurten, men förutom att jag ville få in mer näring så ville jag också göra en större mängd, för den första yoghurten jag gjorde blev bara 3 små portioner. "Bara en bläng och en svälj" som min pappa skulle ha sagt! Så det här receptet blir ungefär dubbelt så mycket som det förra! :o)
Och här kommer det:
CASHEW- & CHIA-YOGHURT ca 6 små portioner.
4 dl cashewnötter, blötlagda under natten
3 msk chiafrö
6½ dl vatten
3 - 4 stora dadlar (Som sötning. Valfritt)
1 tsk vaniljpulver (För smaksättning. Valfritt)
6 probioticakapslar (Jag tog LaktoVitalis från Holistic)
1 liten nypa salt (Inte helt nödvändigt, men tar fram smaken och ev sötma)
SÅ HÄR GJORDE JAG:
Blötlägg cashewnötterna över natten (eller i minst 5 timmar)
Häll av blötläggningsvattnet och lägg nötterna i en mixer. Skölj dadlarna, ta ut kärnorna och lägg dadlarna i mixern. Öppna sen probioticakapslarna och häll innehållet i mixern tillsammans med vaniljen och saltet. Sätt på mixern och häll i ca hälften av vattnet - lite i taget. Sen ska chiafröna i, och så resten av vattnet, lite i taget medan mixern går. Mixa så länge att det blir alldeles slätt och krämigt.
Häll den blivande yoghurten i en skål och täck med plastfolie. Ställ skålen på t ex ett korkunderlägg och vira in skålen med en tjock handduk. Nu ska den stå i rumstemperatur i minst 24 timmar. Aja baja! Inte lyfta på handduken för att titta! Men efter 24 timmar kan du smaka av yoghurten och tycker du att den är bra så är det bara att ställa in den i kylen för förvaring! Vill du ha den syrligare kan den stå framme några timmar till, men inte för länge! Absolut inte mer än 12 timmar.
Vill du kan du byta ut dadlarna mot stevia, honung eller annan sötning som du föredrar. Eller inte söta alls. När man som jag, sötar med dadlar, blir yoghurten lite beigefärgad, men å andra sidan så plussas det på med lite mer näring. För mig är färgen inte det viktigaste, och du gör som du vill med din yoghurt, så gör jag som jag vill med min! :o)
Förresten så kan du smaksätta din yoghurt med bär och frukt efter tycke och smak! Jag vet inte om man kan göra det redan från början, men jag gör det efteråt! Då kan man variera smaken från dag till dag efter vad man är sugen på!
Om du provar att göra någon av yoghurtrecepten så får du gärna skriva en kommentar om vad du tycker!
Smaklig måltid!
Anneli.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar