torsdag 2 juli 2020

Kan man lära av andras misstag?

Ibland är det tätt på given och ibland går det längre emellan! Förra gången gick det 9 dagar (20/6 - 29/6) men nu gick det bara två (29/6 - 1/7)! Jag pratar förstås om Fluid art hos Katta!

Medan tavlorna jag gjorde den 20/6 varit snustorra lääänge så hade de jag gjorde i måndags nätt och jämt hunnit torka tills vi kom till lokalen igår! 😉 Jodåserdusåatt... Redan igår träffades vi, Katta och jag, för att leka med färger igen! Och inte mig emot! Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Det är sååå himla kuuul med Fluid art!!! 😍

Denna gång hade jag bestämt att jag ville testa en variant av "pouring" där man häller alla färgerna - en efter en - i samma mugg och sen häller ut det över kanvasen och i mitt huvud skulle jag göra det på ett visst sätt för att få till en viss effekt som jag hade sett för mitt inre. Blev det så? Icke! Men det blev rätt bra ändå!
För det första hade jag tänkt att göra den liggande (till skillnad från stående som den blev nu) och för det andra skulle det INTE vara några "vippor" på tavlan! Ja, du ser ju hur bra jag lyckades med det..! Men jag var inte nöjd med det som skulle kunnat ha varit slutresultatet så då gjorde jag väl de däringa vipporna ändå då! Och om sanningen ska fram så tycker jag att det blir snyggt med vippor! Så det så!

På nästa tavla testade jag nånting jag bara hittade på i stunden; när jag vippade ut färgen på första tavlan gjorde jag det på en tom kanvas och så fick det bli en ny tavla av samma färger = god färgekonomi! Jag hade nämligen lite väl mycket färg på ovanstående tavla och det var ju dumt att slösa tänkte jag! Och så här blev den nya tavlan:
Heeelt annorlunda som du ser! På den här tavlan var jag inte heller riktigt nöjd efter jag vippat runt all färg så jag tog en ballong och "duttade" lite här och där tills jag kände att nu kan jag inte göra nåt för att förbättra! Fortsätter man fööör länge brukar man istället förstöra tavlan bortom räddning. Eller nästan bortom räddning, och jag kommer till det straxt!

En sak som jag tror att jag inte skrivit här förut, men som jag tänkt på att jag skulle skriva är att när tavlorna ligger och torkar (vilket tar typ ett dygn) så kommer tavlan förändras en hel del, bl a för att färgen kommer att slätas ut lite och den här 3D-effekten som blir på en del tavlor kan försvinna. Jag lovar att jag ska visa de torkade och "sprayfernissade" färdiga tavlorna jag har gjort sen i nåt blogginlägg. Men när det kommer vågar jag inte lova. Jag vill hitta ett bra ställe att fota (alternativt filma) på där ljuset gör tavlorna mer rättvisa och var det blir har jag ingen aning om just nu! Men den som väntar på nåt gott... 😜

Något jag verkligen inte blev nöjd med var två av de tavlor som jag visade i förra blogginlägget; de två som kom efter fotot på jordgubbarna! Och det är här jag knyter ann till titeln på dagens blogginlägg, nämligen frågan "kan man lära av andras misstag".
För att svara lite kort på den frågan så kan jag säga att jag tror att vissa saker måste man nog lära sig av sina egna misstag, men i det här fallet så kunde jag lära mig av Kattas misstag! Va bra! Då slapp jag åtminstone göra det misstaget! Och vad är det för misstag jag pratar om då?
Jo det handlar om att måla över en tavla man inte blev nöjd med! Ibland går det bra och ibland går det inte så bra... Risken är att det blir för mycket färg på duken eftersom man ju blöter upp den gamla färgen med den nya och när det torkar så kan färgen spricka. Som den har gjort på den här tavlan som Katta har gjort - och gjort om:
Så vad gjorde jag? Jo, vis av Kattas misstag blötte jag ner och skrapade av färgen som var på mina två tavlor och jag t o m sköljde dem under rinnande vatten för att få bort så mycket gammal färg som möjligt! Och nu ligger de på tork tills jag kommer nästa gång!
Och nästa gång blir förhoppningsvis nu på måndag om ingen oförutsedd katastrof inträffar. Då ska jag göra nya tavlor av de tvättade kanvasdukarna! Men hur jag ska göra, vilken teknik jag ska använda har jag ingen aning om just nu! Men det visar sig - på en blogg nära dig! 😉 😛

Vad gjorde Katta då medan jag tvättade kanvasdukar och gjorde två nya tavlor? Jo hon gjorde en, säger en, tavla som hon pillade på bra länge innan hon blev nöjd!
Först pillade hon lite här...
... och så pillade hon lite där...
... och till slut blev hon nöjd! 😌 Och så här blev tavlan:
Men som sagt; man ser inte riktigt hur de kommer att se ut förrän de torkat! Det är lika spännande varje gång att komma till lokalen och inspektera förra gångens tavlor!

Men du: häng med här på bloggen så får du veta hur det går med både tavlor, odling och annat jag kommer att skriva om! Men detta blogginlägg har nått sitt slut, så over and out för denna gång!

Anneli.

Inga kommentarer: