torsdag 24 april 2014

Potatismjöl???

Har ni hört talas om Resistent Stärkelse (RS)? Det hade inte jag - förrän i måndags då en kompis nämnde det. Sen var det nån som skrev om det på facebook och när jag frågade vad det var så fick jag till svar att jag skulle googla det - vilket jag naturligtvis gjorde, nyfiken som jag är!
Jag förstår att min facebook-vän bad mig googla det istället för att förklara, för det finns massor att läsa om det och det är nästan ingen idé att skriva om det - det är typ som att uppfinna hjulet igen! Meeen, för att väcka er nyfikenhet och faktiskt få er att söka mer information så kan jag ge er en liten "teaser":

RS är en form av stärkelse som inte kroppen kan ta upp utan det passerar magsäcken och tunntarmen i samma skick som när man svalde det. Men då är det väl onödigt att äta det överhuvudtaget kan man tycka, men läs vidare och förundras:
Väl nere i tjocktarmen blir den resistenta stärkelsen till mat för de goda bakterier som lever där och det sätter igång en händelsekedja som våra kroppar kan få mycket nytta av! När de goda bakterierna blir fler och starkare slår de ut de dåliga bakterierna som gör oss sjuka och vi får en bättre och hälsosammare bakterieflora i tarmarna! Genom att stärka de goda bakterierna i tarmen blir även immunförsvaret starkare så vi håller oss friskare!
RS sägs läka inflammationer och s.k. "leaky gut"/läckande tarm - något som senare forskning visat att typ alla får av gluten som finns framför allt i vete!

Vidare så gör RS så att insulinkänsligheten ökar vilket får till följd att blodsockret håller sig mer stabilt och det i sin tur gör bland annat att det blir lättare att hålla sig ifrån att småäta för att man är "sugen på nåt" (=lågt blodsocker) och det i sin tur hjälper en att hålla vikten och att till och med gå ner i vikt!
Det sägs också att RS hjälper till med viktminskning genom att ge ökad mättnadskänsla och öka förbränningen!
What's not to like, lixom?!? :D

Hur får man då i sig resistent stärkelse?
Ja, lättaste sättet är att blanda ut vanligt potatismjöl i lite vatten och dricka! En dagsdos är ungefär 3 - 4 msk/dag fördelat på flera gånger, men man ska tydligen börja lite försiktigt och öka successivt för det kan ge problem med lite gaser i början.
Ett annat sätt är att grovriva potatis, hälla på kallt vatten och låta det stå över natten, och sen sila och dricka det på morgonen. Så gjorde man på Hälsohemmen förr i tiden (kanske nu också, har ingen koll...) och potatisvattnet gavs till de som hade reumatisk värk!
OBSERVERA att RS ska vara KALLT! Helst inte uppvärmt över huvud taget!
Bilden är snodd på internet!

Jaha... tror ni att jag kommer att testa detta då?
Oh, you bet ya! Jag har redan börjat! Innan jag gick och lade mig inatt tog jag ½ tsk potatismjöl i lite vatten och drack, och i morse gjorde jag samma sak. Jag har inte märkt någon gasighet så jag kommer nog att öka till en hel tesked per omgående! Och jag kommer nog att dricka både vatten med potatismjöl OCH hemgjort potatisvatten lite som det faller sig! Nu ska käringen bli smal(are) och frisk(are)!

Tyvärr känner jag mig allt annat än frisk just nu... skrev på min "Rosa blogg" tidigare idag att jag har fått magkatarr och att hjärtat blivit sämre igen; med största sannolikhet beroende på all stress jag har i mitt liv just nu, men det här med RS känns ju i alla fall hoppfullt och lär näppeligen göra nånting sämre så det är bara att köra! :D

Så kära vänner! Jag hoppas att ovan skrivna lockar er att ta reda på mer om RS och hur det skulle kunna förbättra även ER hälsa! GOOGLA!! :D

Anneli.

Inga kommentarer: