Idag tänkte jag ge dig mitt recept på hemgjort havregurt.
Anledningen till att jag, när detta år var endast nåt dygn gammalt, började göra havregurt var att jag saknade att kunna äta en tallrik yoghurt med frukt och/eller bär efter att jag nu har varit "plant based" som det så populärt kallas nuförtiden i 2 år. Dessutom kändes det som att min mage behövde dessa goda bakterier!
Visst kan man köpa havregurt i vanliga matvarubutiker, men efter att jag läste om att det inte finns några levande probiotiska bakterier kvar i "köpegurt" (p.g.a. pastörisering efter syrningen) så var jag inte så sugen på att äta nån av de sorter som finns att köpa! "Nä" tänkte jag, "själv är bäste dräng"! Och så hittade jag på detta recept:
Annelis Havregurt. Ca 12 dl färdig havregurt.
1 liter ljummet vatten
3 dl havregryn (strukna mått)
6 msk chiafrö (strukna mått)
4 färska dadlar
4 - 5 torkade, osvavlade aprikoser
(1 liten nypa havssalt)
innehållet av 3 - 5 probiotikakapslar (beroende på sort) Jag tar 3 st.
eller ca 50 ml flytande probiotika.
GÖR SÅ HÄR:
Sätt på lampan i din ugn och ställ ner gallret tillräckligt långt ner så du får in den burk eller det kärl du ska använda. OBS! Ingen värme i ugnen - bara lampan!
Värm vattnet till fingervarmt (så fermenteringsprocessen startar på en gång).
Skölj aprikoserna och dadlarna och dela/dra isär dem på hälften. Lägg dem i en liten skål och häll på så mycket av det ljumma vattnet att det täcker. Ställ åt sidan för att mjukna lite medan du öppnar och häller ur probiotikapulvret i en liten (ägg)kopp eller liknande. Ställ även den åt sidan.
Häll havregryn, chiafrön och ev lite salt i en mixer och mixa till ett mjöl. Sen får du vara lite snabb: häll i aprikoserna, dadlarna och blötläggningsvattnet medan mixern går och sen snabbt i med mer vatten - det tjocknar jättefort! Häll i resterande vatten i en jämn stråle medan mixern går.
När allting är väl mixat och helt slätt tillsätter du probiotikapulvret (eller vätskan) och mixar en kort stund till så det blir väl utblandat.
Häll den blivande havregurten i valfritt kärl. Gör du som jag; använder en 1½-liters glasburk med bygellock, så stäng locket men utan gummiringen! Detta för att lite luft måste kunna sippra ut! Använder du en skål eller en kanna så kan du lägga över t. ex. ett bakplåtspapper och sen en diskhandduk som liksom håller fast pappret lite men tillåter luften att komma ut. Ställ in på gallret i ugnen och låt lampan vara tänd hela tiden! Sen är det bara att vänta! Jag brukar låta min havregurt stå inne i ca 21 timmar.
Skulle du behöva använda ugnen till nåt annat under den här tiden så är det inga problem! Ta ut havregurten och linda in den i en extra handduk tills du är klar med ugnen och den har svalnat och sen är det bara att ställa in den igen och låta den fermenteras färdigt! Easy peasy!
Innan du sätter in den färdiga havregurten i kylskåpet; sätt på gummiringen om du använder en burk med bygellås. Annars se till att du kan försluta kärlet du använder så att din havregurt inte tar smak av annat du har i kylen! Havregurten håller i åtminstone 5 dagar. (Längre än så har den aldrig räckt för mig!)
OBS! Rör om ordentligt i gurten innan du häller upp!
Vilken probiotika kan man använda då?
Ja, det här är den sort probiotika-kapslar jag har:
Den är dyr som 17! Denna burk innehåller 60 kapslar och kostar 699 kr vilket betyder att de 3 kapslarna jag tar till detta recept går lös på hela 35 kr! Men: det är den starkaste sorten jag har hittat på marknaden och jag märker verkligen att min mage mår bra när jag äter min havregurt gjord med dessa kapslar, så det får kosta...
Men jag tror att vilka probiotikakapslar som helst kan funka, bara att man förmodligen behöver ta några fler.
Även denna flytande probiotika funkar att använda:
Fotot är från 2016 så förpackningen ser kanske annorlunda ut nu.
Jag tänker att man kan ta ca 50 ml Probioform istället för 3 kapslar av INNATE's till ovanstående recept. Vad priset blir för det har jag inte räknat ut, men jag misstänker att det blir en del billigare!
Då förresten - 2016 - gjorde jag ju yoghurt på cashewnötter och chiafrö och använde då Probioform och det gick ju hur bra som helst! Och gott blev det! Men den yoghurten innehöll också mer fett och det försöker jag ju undvika nuförtiden.
Den här havregurten, så som jag gör den, innehåller inte bara probiotika utan även prebiotika! Prebiotika är de fibrer som finns i havren, chiafröna och frukten och det som de goda bakterierna lever av! Sockret i dadlarna och aprikoserna ger också näring till bakterierna och gör dessutom havregurten lite sötare och lite godare!
Chiafröna bidrar till både konsistens och det livsviktiga Omega3-fettet.
Så; utan att skryta (alltför mycket) så skulle jag vilja påstå att min havregurt är mycket, mycket nyttigare - med mer näring - och bättre för din mage än vilken "köpegurt" som helst! Den är såå värd att göra! Och det är ju så lätt!
Nu kan jag nästan höra "vän av ordning" säga: "Men köpegurt är ju näringsberikad så den måste väl ändå vara nyttigare"?
Mitt svar: Nä, vän av ordning! Inte som jag ser det! Den tillsatta "näringen" är nåt kemiskt "hopakok" - nåt billigt skit för att det ska se bra ut i innehållsförteckningen - medan min havregurt är 100 % helt naturlig med naturlig näring från alla ingredienserna!
Och sen var det ju det här med de goda bakterierna... Min havregurt fullkomligt kryllar av goda bakterier medan köpegurten har 0 - NOLL!
(Och då har jag inte ens nämnt att ingredienserna till min havregurt är ekologiska och glutenfria...)
Så vad väljer DU? Naturliga ingredienser, naturlig näring och massor av goda bakterier eller flertalet konstiga ingredienser, konstgjord näring och inga goda bakterier? Jag tycker att det är ett lätt val!
Ska vi säga så!?!
Anneli.
8 kommentarer:
Ska ta och prova ditt sätt att göra havregurt, spännande för det är ju lite annorlunda än vad en vanligtvis hittar. Så tack så mycket för receptet /Camilla
Hej Camilla och kul att du villprova min havregurt! Hoppas du gillar den!
Att mitt recept är så annorlunda beror nog på att jag fokuserar på näring OCH smak - inte bara smak! :o)
Hej Anneli
Jag blev väldigt inspirerad av dig och vill också göra egen yoghurt. Jag håller på att beställa probiotika som du har rekommenderat och undrar om jag kan använda 1 kapsel istället för 3?
Hej Anonym!
Jag har aldrig provat att bara ha en kapsel till så mycket yoghurt så jag kan inte säga säkert... Jag tänker att det kan gå på två sätt:
1. Yoghurten måste stå mycket längre innan den blir klar
2. Yoghurten hinner bli dålig innan den blir klar alt. inte håller lika länge. Men jag gissar bara! Du får prova dig fram! Kanske funkar det med 2 kapslar istället?
Återkom gärna och berätta hur det gått!
Hej Anneli
Hur vet man att bakterierna har överlevt i havregurten? Vad är tecken på dess aktivitet? Med andra ord hur vet man att man har lyckats med sin havregurt?
Hej Anneli
Kan man spara lite av havregurten och använda sedan som starter istället för nya kapslar av probiotika?
/Linda
Svar till Paula och Linda, och tack för era frågor:
Paula: "Hur vet man att bakterierna har överlevt"? Jättebra fråga! Så länge havregurten smakar och luktar fräscht så har bakterierna överlevt. När de dör så kommer havregurten att börja ruttna och både lukta och smaka illa. Så god, fräsch smak och doft är tecken både på att de överlevt och att man lyckats! :o)
Linda: "Kan man spara lite..."? Också en väldigt bra fråga! Mitt svar måste bli: Njae... Jag har provat men kan inte rekommendera det! Det är som att bakterierna blir svagare och klarar bara av en mycket liten mängd ny havregurt. Och risken är att det blir så få av de gynnsamma bakterierna att dåliga bakterier tar över. Men du skulle kunna prova att ta lite av den gamla havregurten och prova om det räcker med 2 kapslar probiotika. Men risken är att den gamla havregurten blivit för gammal och dåliga bakterier börjat frodas och då riskerar man att få slänga hela den nya havregurten... Jag tror inte att det är värt det!
Skicka en kommentar