onsdag 14 februari 2024

Mindre, smidigare, skönare

Vad i hela friden ska detta blogginlägg handla om kan man ju undra med den titeln..! 😏 Jo, undra på du men om du fortsätter läsa så får du straxt veta! 😊

Nu har jag varit upp till Falu lasarett igen, närmare bestämt till ortopeden. Från och med nu ska jag börja träna min hand och handled och har fått ett schema för det: 

Ja, det syns lite dåligt på fotot men huvudsaken är ju att jag ser vilka övningar jag ska göra!

Under de här 6 veckorna som gått efter att jag bröt handleden; 4 veckor med gips och två veckor med ortosen, har min hand och handled stelnat till nåt fruktansvärt! Jag fattade inte hur mycket förrän jag förökte göra övningarna på pappret! Nu är det som att handen har ETT läge; jag kan inte böja den vare sig framåt eller bakåt mer än nån centimeter! Att försöka knyta ihop handen till en knytnäve gör jätteont och går bara typ halva vägen! Att vrida handen (handflatan upp - handflatan ner) är väl det som går minst dåligt men att säga att det går bra är att överdriva! TÄNK att man kan stelna till så pass fort! 😱 Då börjar man ju fatta hur viktigt det är att röra på sig regelbundet!

Om jag förstått saken rätt så är det musklerna som liksom blir kortare/stummare när de inte regelbundet får sträcka ut sig och användas så som görs när man kan röra sig som vanligt. Men efter att ha gjort ovanstående övningar 3 gånger igår och hittills 2 gånger idag så märker jag att musklerna mjuknar mer och mer och jag kan ta ut rörelserna lite mer. Jag har fått lite ondare också men det är övergående så på det stora hela så känner jag mig hoppfull att jag ska få rörligheten i handen och handleden helt återställd. Men fyra gånger om dagen ska jag träna! Men det är det ju värt! Jag vill ju kunna spela trummor igen (och gitarr och piano)! 

Men vad är det nu som är "mindre, smidigare och skönare"? Jo, min nya ortos: 


Min nya "lilla svarta"!

Den här ortosen ger inte så mycket stöd åt handleden men det behövs inte heller. Nu är det tummen som behöver mest stöd för i den har jag jäää-ligt ont! Alltså, jag har ju artros i båda tummarna och det gör ont! Men efter att doktorn på akuten den 3/1 drog nåt så in i vassen i tummen när han skulle försöka dra benet rätt innan han gipsade armen så har det varit 7 resor värre! Jag har heller ingen kraft i tummen, jag kan nätt och jämt hålla ett litet papper mellan tummen och pekfingret som det är just nu! Men jag hoppas att även det ska bli bättre nu när jag tränar mina stackars muskler. Det känns som sagt hoppfullt! Det är skönt att äntligen få göra något! Och bara som ett bevis på att det faktiskt går åt rätt håll så kan jag avslöja att detta blogginlägg är skrivet med både höger och vänster hand! 😁 Japp!

Så, allting går åt rätt håll och snart så är det vår! Fast det kan vara svårt att tro när man tittar ut genom fönstret! Vi har jättemycket snö och det fortsätter snöa ännu mer! Det här är utsikten från mitt skrivbord: 
Hur mycket jag än längtar till våren så måste jag ändå erkänna att det är vackert med all den här snön! Och alla årstider har sin charm! Eller? Vad tycker du?

Ha nu en riktigt fin Alla ♥-ans dag oavsett om du spenderar den med nån du älskar eller inte! Det viktigaste är väl ändå att älska sig själv, och i värsta fall kan man köpa sig egna blommor!

Anneli.

8 kommentarer:

Bland Kastruller och Vinglas sa...

Åh, då vet jag vad som väntat! Opererade min handledare igår efter nästan 2 veckor i gips. Nu det två veckor kvar med gips innan rehabilitering
Kram Kajsa

Anneli Sjögren sa...

Tack för din kommentar Kajsa!
Ett gott råd från mig: rör på fingrarna ofta och om det går för gipset: tänk på att böja även vid knogarna! Jag kunde tyvärr inte göra det på grund av att både gips och ortos gick över knogarna och därför blev jag mer stel än jag hade behövt bli!
Lycka till med din läkningsresa!

tantista sa...

Förstår det känns skönt att komma igång. Jag vet en kanal på YouTube som handlar om handträning. Fast jag vet ju inte vilka övningar som är (o)lämpliga för dig, och det är nog inte en fysioterapeut eller arbetsterapeut som ligger bakom. Jag bara tycker det verkar vara bra övningar ändå, och en jag känner blev faktiskt hjälpt av övningarna. Säg till om du vill ha länken så letar jag fram den. 💗

Anneli Sjögren sa...

tantista: Skicka jättegärna länken! Tack! Jag tror att jag känner om en övning inte är bra för mig.

tantista sa...

Det tror egentligen jag med. Hoppas vi har rätt! 😉

Heidi Parkes Hand Yoga Club

(Obs dock att artros och artrit är två helt olika saker.)

Anneli Sjögren sa...

Tack tantista! Ska genast kolla! :D

tantista sa...


Nu började jag undra vad det ena och det andra heter på engelska, egentligen. Efter snabbgoogling tycker jag det verkar som att

svenskans artros = engelskans osteoarthritis

svenskans artrit = engelskans arthritis

(Men ta inte mitt ord för någonting, nuförtiden, för det var verkligen bara en snabb googling.)

Sedan gammalt har jag någon vag föreställning om att artros är en förslitning och artrit en inflammation. Det där har du nog bättre koll på än jag. Hoppas hon Heidi har något som passar dig.

Anneli Sjögren sa...

Ja du... Din googling is as good as mine... Men när jag har pratat med nån engelsktalande och berättat att jag har artros har jag sagt "arthrose" och de har nickat och verkat veta pracis vad jag pratar om!
Ja, det är även min uppfattning att artos är förslitning och artrit är inflammation.
Jag provade några övingar som Heidi visade och det kändes... ja, bra är väl att överdriva för allting gör ont men som att de var bra övningar för mig. Så tack för länken Arch! ♥