söndag 22 januari 2017

Godaste brödet - ever!

Jag tycker att det är ganska roligt att baka, men har inte så ofta ork till det nuförtiden. Men Käre Sonen ville ha vitt bröd och bad så vackert! Han tänkte säkert att vi skulle köpa det, men tanken på att ge min son vitt köpebröd - som i stort sett är helt utan näring - kändes inget bra! Han må vara 17 år och typ färdigvuxen, men det betyder inte att han inte behöver riktig näring! Så jag kavlade upp ärmarna och gjorde en stor deg!

Nu när jag gör egen Kefir varje dag så bakade jag naturligtvis på det, men om du inte har hemgjord Kefir så går det lika bra att baka på köpekefir, filmjölk eller yoghurt, men då måste du tillsätta jäst också! Men å andra sidan så behöver du inte låta degen jäsa så länge som jag gör, utan då är det ju bara att "baka som vanligt". Ta mycket mindre socker också, för här i mitt recept är det ju mer som näring till jästsvamparna och inte för att göra brödet sött!
Men så här gjorde jag! (Och som vanligt är måtten så där lite mellan tummen och pekfingret. Speciellt mjölet hällde jag bara i på känsla, men det gick åt lite mer än ett kilo sammanlagt).
TÉKAKOR MED SVARTKUMMIN* ca 32 st
*Svartkummin kallas ibland för Kalonjifrö. Du hittar dem oftast på "invandraraffärer". Mitt svartkummin köpte Käre Maken på en webbhälsokost, men jag vet inte vilken. Det är iallafall det enda ekologiska svartkummin vi hittat hittills).

Dag 1.
Blanda i en bunke (av glas eller plast): 1 liter hemgjord (nysilad) Kefir med 2,5 dl havrekli, 1 msk rårörsocker, 2 msk svartkummin + så mycket Dinkelmjöl (siktat) att du får en lös deg/smet. Täck över bunken med lock eller plast och ställ den på en dragfri plats i rumstemperatur - men gärna där det är lite varmt. Låt stå i 12 - 24 timmar beroende på hur varmt smeten står.
(Bakar du på filmjölk och jäst behöver du värma filen till fingervarmt, smula i jästen och röra/knåda i resten av ingredienserna och sen låta degen jäsa minst 30 min - 1 timme innan du bakar ut)

Dag 2.
Smält 50 g smör och låt svalna innan du rör ner det i smeten. Tillsätt 1 msk rårörsocker, 2 tsk salt och så mycket Dinkelmjöl att du får en deg som är hanterbar. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda riktigt ordentligt!
Dela degen i 4 delar och dela varje del i 8 mindre bitar som du rullar och plattar till så att det blir tékakor. Lägg 8 på varje plåt, mjöla in dem lite på ytan och lägg på en handduk. Låt dem nu jäsa ca 1½ timme på varm plats. Mina fick stå i ugnen med bara lampan på. Sen tog jag ut plåtarna och satte ugnen på 200 grader och gräddade en plåt i taget i ca 16 - 18 minuter tills de fått fin färg.
Låt kallna på galler under bakduk.

Meeen... Nu var jag inte helt ärlig med er... Jag gjorde bara 24 tékakor. En fjärdedel av degen gjorde jag tunnbröd av som jag stekte i torr stekpanna efter att jag kavlat ut dem ganska tunt. Då delade jag den fjärdedelen i 16 bitar så jag fick 16 små tunnbröd.
För att kunna steka tunnbröd behöver man en riktig gjutjärnspanna! Stekpannor med beläggning eller keramiska stekpannor klara inte av den höga värmen man behöver!
Min spis har gradering 1 - 6 på spisplattorna och jag stekte på 5:an. Har man inte tillräckligt varmt blir det nästan knäckebröd istället för mjuka tunnbröd, och gräddar men dem i ugnen blir det också knäckebröd!
För att få så där goda, lite sega och mjuka tunnbröd; kom ihåg att stapla dem ovanpå varandra och lägga en gärna dubbel bakduk över bröden vartefter de kommer ur stekpannan, och när de svalnat förvara dem i en plastpåse.

Jag hoppas att jag med detta blogginlägg kunnat ge dig lite bakinspiration! Det känns bra att kunna baka eget bröd som är både ekologiskt och med mycket mer näring i jämfört med köpebröd - trots att det bara är vitt bröd! Och det känns rätt skönt att ha bröd färdigt i frysen som bara är att ta fram och värma när längtan efter en macka gör sig påmind! 😋

Anneli.

Inga kommentarer: