lördag 17 november 2012

Att sola eller inte sola - det är frågan

Ja, nu är det ju inte riktigt läge för att ligga och pressa i solen på dessa breddgrader, men många åker ju utomlands så här års - speciellt när vi inte har haft nån direkt sommar att tala om i år!

Det skrivs och pratas mycket om D-vitamin nuförtiden, och den bästa D-vitaminkällan är ju som bekant SOLEN!! Fast här uppe på norra hemisfären får vi bara D-vitamin från solen på sommarmånaderna och bara under några timmar när solen står som högst! Tur då att det räcker med 20 minuter solande om dagen för att fylla på D-vitaminerna!
Men tyvärr har vi blivit itutade att vi måste skydda oss med solkräm med hög solskyddsfaktor vilket inte är så listigt! Nyare forskning visar att solkrämer inte skyddar från de farliga strålarna, och som inte det var illa nog så tar solkrämerna bort de strålar som är bra för oss och som t ex motverkar cancer!! Det är alltså bättre att sola med förstånd och hålla sig i skuggan när solen står som allra högst än att smörja in sig med cremer med solskyddsfaktor!

D-vitamin är livsviktigt, och brist skapar många olika sjukdomstillstånd - både fysiskt och psykiskt! För att få i oss tillräckligt med D-vitamin rekommenderas att vi tar ett dagligt tillskott! På Apoteket säljs D-vitamintillskott, men det är inget jag skulle rekommendera i och med att det är ett syntetiskt framställt D2-vitamin. Bättre då att äta naturligt D3 -utvunnet ur fårull - som t ex det från Holistic som du kan köpa på Hälsokostaffärer. Det äter jag varje dag, året runt!

Illustrerad Vetenskap har en väldigt informativ artikel om D-vitamin! Läs den HÄR!

Anneli.

6 kommentarer:

Unknown sa...

Varför rekommenderar du inte syntetiskt D-vitamin? Vad gäller ullfett så tänker jag att det är en del av förtrycket mot djuren och innebär lidande för dem.

Anneli Sjögren sa...

Jag rekommenderar inte apotekets D2-vitamin just för att det ÄR syntetiskt och kroppsfrämmande! Sen räcker det inte med D2 - det behövs D3 (också)!
Naturligt D3 utvinns ur ullen som man ändå klipper av fåren - och fåren behöver ju ändå klippas, så djuret behöver inte lida mer för att D-vitaminet utvinns.
Mig veterligen finns det fårraser som fäller sin ull utan inblandning av människan, men det finns nog inte många såna djur nuförtiden...!
På en Vikingaby nånstans på västkusten hade de såna får och de som jobbade på den här Vikingabyn gick och plockade ull som fåren gått och "skavt av sig" mot buskarna! Den typen av får fanns tydligen i vilt tillstånd back in those days.
Men självklart är det inte så kul att använda någonting från djur egentligen...! Men just D-vitamin är sååå vansinnigt viktigt för vår hälsa och vi skulle typ behöva bo utomhus för att få tillräckligt från solen så länge vi bor i det här landet! :-/

Unknown sa...

Ditt svar fick mig att fundera över ullindustrin. Jag vet att att det är mer komplext än att "djuren ändå behöver klippas". Jag måste nog undersöka detta djupare. Det kommer ett inlägg på min blogg om någon dag.

Anneli Sjögren sa...

Ja, vad intressant!! Ska försöka komma ihåg att kika in på din blogg lite då och då!! Jag är lite dålig på bloggläsande just nu, för jag har så fullt upp med att starta företag..!!

Anonym sa...

Apotekets D-vitamin ÄR utvunnet ur ullfett (lanolin)

Anneli Sjögren sa...

Hej Anonym!
Jag är för dåligt insatt i hur Apotekets D-vitamin är tillverkad och av vad. Men av det jag hört från andra som säger sig veta och från min egen erfarenhet av Apotekets sortiment misstänker jag att det inte är särskilt naturligt...
Det handlar ju inte bara om ursprunget utan också om HUR det är utvunnet och vad som har använts i processen.
Men jag får kika in på det!