Nu har jag gjort det igen! Och så bra det blev! 😊
Jag pratar förstås om att ha experimenterat med att baka med Kefir!
På den dryga veckan som gått sen jag bakade mitt första kefirbröd så har jag hunnit baka saffransbullar, kanelbullar och två limpor lite grövre matbröd!
Först gjorde jag saffransbullarna.
Jag gick efter ett vanligt saffransbrödsrecept, men halverade det - ifall det inte skulle bli bra... och istället för mjölk och jäst tog jag alltså Kefir*.
Och precis som med det första kefirbrödet jag gjorde för drygt en vecka sen, så började jag med att sätta en "fördeg" med i det här fallet 2½ dl kefir*, 2 msk rårörsocker och vetemjöl till lagom konsistens ( = typ muffinssmetskonsistens) som fick jäsa ca 22 timmar. Sen följde jag receptet förutom att jag inte hade i nån jäst och höftade med mjölet eftersom jag inte hade mätt hur mycket mjöl jag hade i "fördegen".
När bullarna låg i sina formar på plåten så penslade jag dem med mjölk (för att de inte skulle torka under jäsningen) och strödde på rårörsocker ovanpå (jag hade inget pärlsocker hemma), och sen fick de jäsa under ett bakplåtspapper i ugnen med bara lampan på i ca 3 timmar innan jag satte på värmen på 200 grader. De första 10 - 12 minuterna fick bakplåtspappret vara kvar, d v s så lång tid som det tog för min ugn att komma upp i 200 grader, och sen gräddade jag dem färdigt utan bakplåtspappret.
Och resultatet ser ni på bilden här ovan!
Smaken då? Jo tackar som frågar! Supergott! 😋 Ingen av de som har smakat bullarna anade att det var nåt "särskilt" med dem! Hade jag inte sagt nåt så hade de bara trott att de åt vanliga saffransbullar! 😄
* Det var inte heeelt sant att det var Kefir jag bakade på... eller... jo, men... Det var så här:
Jag hade så mycket Kefir som inte gått åt än så jag hällde mina Kefirgryn i en mindre burk, slog mjölk över och ställde in dem i kylskåpet för att de skulle få "sova" tills det var dags att sätta ny Kefir. Där stod de i 2 dygn innan jag tog fram dem för att aktivera dem.
När man sätter ny Kefir på grynen så ska man hälla bort mjölken de ligger i, lägga grynen i en större burk och hälla på färsk mjölk. Jag smakade på mjölken som grynen legat i, och den smakade bra! Så istället för att bara hälla bort mjölken så använde jag den till saffransbullarna. Och det gick ju som sagt superbra!
Kanelbullarna som jag bakade gjorde jag lite annorlunda med. Iallafall med jäsningen och gräddningen. Och så hade jag "riktig" Kefir!
Men jag började lika dant som med saffransbullarna; d v s gjorde en "fördeg" på 5 dl Kefir, ca 3 msk rårörsocker och vetemjöl, som sen fick stå och jäsa i ca 22 timmar.
Sen följde jag bara ett vanligt bullrecept förutom att jag inte hade nån jäst och höftade med mjölet (av samma anledning som till saffransbullarna).
Men sen kom det som blev annorlunda:
Eftersom jag nu bakade på en hel halvliter så fick inte alla bullarna plats på samma plåt (det blev 43 stycken). Alltså kunde jag inte grädda bullarna från kall ugn. Hade jag haft en varmluftsugn hade det funkat, men nu har jag inte det.
Dessa bullar fick stå i rumstemperatur och jäsa, vilket tog lite drygt 4 timmar. Sen penslade jag dem med mjölk och strödde över rårörsocker (fortfarande inget pärlsocker hemma... 😛) och ställde in dem i varm (200 grader) ugn och gräddade precis som man gör med vanliga bullar. Och resultatet blev hur bra som helst! Nom, nom, nom..! 😋
Nu ska bara förtydligas att jästiderna är så där "mellan tummen och pekfingret", då det är så olika beroende på hur varmt man har i köket. Man får gå på känsla helt enkelt! 😏
Men oj va långt det här blogginlägget har blivit! Matbrödet som jag bakade igår får jag nog göra ett eget blogginlägg om! Jag ska försöka hinna med att skriva det imorgon!
Så, stay tuned som de säger på utrikiska!
Och prenumerera gärna på bloggen så missar du inget! ♥
Anneli.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar