söndag 11 december 2016

Kefir- och nyponbröd

Här kommer nu det utlovade inlägget om det matbröd jag bakade i förrgår!

Vitt bröd i all ära, men jag föredrar nog lite nyttigare alternativ - även om en rostad macka eller två ibland är väldigt gott!

Fast egentligen äter jag inte så mycket bröd längre. Jag har kommit ifrån det på nåt vis. Men nu när jag har Kefir och upptäckt att det går att använda det istället för jäst, och till att få långjäst bröd, som ju trots allt ska vara liiite nyttigare, ja då får det väl bli lite mer bröd i min kost igen! 😊
Här har brödet jäst ca 4 timmar i formarna.

Det här brödet försökte jag få in lite mer näring i än det första matbrödet jag gjorde. Till exempel hade jag nyponmjöl i, och det av flera anledningar:
Nyponmjöl innehåller mycket C-vitamin som hjälper till att jäsa brödet, och det innehåller också massor av fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter. En riktig näringsboost med andra ord!

Jag har inget exakt recept - speciellt mjölet har jag höftat rätt friskt med! Men ungefär så här ser receptet ut:

KEFIR- OCH NYPONBRÖD, 2 LIMPOR

FÖRDEG, dag 1:

5 dl Kefir
2 msk rårörsocker
2 dl havrekli
dinkelmjöl, tillräckligt mycket för att göra en lös deg.

Rör ihop alla ingredienser i en glas- keramik- eller plastskål (Kefir gillar inte metall) som är tillräckligt stor för att få plats med de andra ingredienserna som ska i nästa dag. Plasta in och ställ i rumstemperatur i ca 22 timmar.

Dag 2. Blanda i:

ca 3 - 4 msk olja
1 dl nyponmjöl
2 dl mandelmjöl/mald mandel
1 msk psylliumfröskal (minskar smuligheten)
1 rågad tsk havssalt
dinkelmjöl, så mycket att du kan knåda degen på bakbordet och forma två limpor av den.

Täck limporna med plast och ställ på varm plats att jäsa ca 3 - 4 timmar eller så lång tid som behövs. Ju varmare jäsningsplats, desto kortare jästid!

Som ni ser på översta bilden så hade jag två formar som jag penslat med smör och "bröat" med havrekli, men man kan lika gärna bara göra två limpor om man vill.

Innan jag ställde in bröden i ugnen (som var förvärmd till 200 grader) så penslade jag dem med mjölk för att mjuka upp ytan och motverka sprickbildning. Sen gräddade jag bröden i ca 30 minuter.

När bröden kom ut ur ugnen fick de svalna ca 10 minuter i formarna innan jag stjälpte upp dem på ett galler och lät dem svalna helt under en bakduk. 
Färdiggräddade och urtagna ur formarna!

Precis som när jag bakade mitt första bröd med Kefir så var jag alldeles för mätt för att smaka brödet redan på kvällen, så jag skivade upp båda bröden när de svalnat helt och la in det mesta i frysen. 
Men några skivor lät jag vara framme, och dem åt jag till frukost igår. Och vet ni vad? Det smakade precis som vanligt bröd! 😉 Vad jag menar är att trots att detta bröd är bakat med lite annorlunda ingredienser och på lite annorlunda sätt (mot vad vi kanske är vana vid) så smakar det inte nåt annorlunda! Det smakar inte ens surdegsbröd! För att det ska bli mer som ett surdegsbröd antar jag att det skulle behöva jäsa ännu längre!

Ja, detta var ännu ett exempel på hur man kan baka med Kefir! Men det är nog mest fantasin som sätter gränser! Get wild and crazy och hitta på ditt eget bröd! Lycka till!!

Anneli.

Inga kommentarer: