lördag 10 maj 2014

Back to basics

Det här med att äta så naturligt man kan är inte alltid lätt... Det finns alldeles för många frestelser, och för att inte tala om enkla lösningar på hur man mättar hunger! Sedan mitten av 1900-talet har vi människor invaggats i att vi borde lägga vår tid på annat än matlagning - och numera finns det ju hur mycket som helst att välja på i frysdisken, kyldisken och hyllorna i matbutikerna! Det finns hur mycket färdiglagat som helst! Bara att välja och vraka och värma i ugn eller micro och sätta sig till bords! Och alla är lyckliga och glada! Eller...?

Den moderna människans hälsa har nog aldrig varit sämre än nu - digerdöden och pesten till trots! Det är inte längre tillräckligt med näring i vår moderna mat, och näring är ju kroppen och knoppens bränsle! Jag menar; ingen förväntar sig att en bil ska kunna köras utan bensin (eller vad den nu går på), men när det kommer till den mänskliga kroppen blir vi förvånade när den "krånglar och protesterar", d v s blir sjuk! Och istället för att titta på hur vi lever så går vi till doktorn och får medicin...! DET mina vänner är SJUKT om något!

Att äta handlar inte bara om att bli mätt som många tycks tro - kroppen behöver otaliga vitaminer, proteiner, kolhydrater, fibrer, mineraler och spårämnen för att hålla sig frisk, och dessa ämnen är en bristvara i vår moderna mat!

Min hälsa skulle kunnat ha varit såå mycket bättre - om jag bara hade lyssnat på mina kloka föräldrar...! Men jag föll villigt i fällan med halvfabrikat! Och som vegetarian av födsel och ohejdad vana föll jag också för frestelsen med alla dessa köttersättningar, gjorda av soja och gluten (och det nyaste tillskottet; Quorn).
Nyare studier visar att både soja och gluten är allt annat än nyttigt för oss, och speciellt sojan är extremt manipulerad för att få "köttkonsistens". Quorn vet jag inte om några studier på men har hört att även det är extremt manipulerat och konstlat!
Nä, back to basics! Det är dags att gå tillbaka till den tid när mammor och mor- och farmödrar faktiskt lagade riktig mat! (Och Ja! Klart att män också kan laga mat! Det var bara inte så vanligt på den tiden jag menar att vi behöver gå tillbaka till!)
Igår gjorde jag biffarna ni ser på bilden här ovan. De är gjorda på överbliven linsgryta, och de blev jättegoda!
Jag har inget exakt recept på dem, men på ett ungefär gjorde jag som följer. Jag får väl kalla receptet för:

GRUNDRECEPT FÖR LINSBIFFAR.

Ca 5 dl överbliven linsgryta
ett par ägg
några deciliter kikärtsmjöl, sesammjöl eller liknande. Blanda gärna!
kryddor! Jag hade "falafelkryddor" d v s koriander och spiskummin.
finhackad lök (fast jag glömde det i mina biffar...)
lite salt

Ja, sen är det bara att blanda och klicka ut i en stekpanna och steka! Jag steker nästan alltid i ekologiskt kokosfett.
Om din linsgryta är väldigt blöt kan du även ha i lite Fiberhusk. Det suger åt sig det blöta och binder bra!

Det roligaste med att göra egna biffar är att man kan experimentera och förändra så mycket! Nästa gång tänkte jag ha i hackade valnötter så det blir lite mer att tugga på. Det tror jag blir jättegott! Lite riven ost från det sista på en ost funkar också jättebra till biffar! Det är nästan bara fantasin som sätter gränser, så sätt fart och experimentera gott folk!

Biffar är förresten perfekt att ha på lut i frysen när man inte har så mycket tid eller ork för att laga mat! Och det är ett jättebra sätt att ta vara på rester istället för att slänga dem!

Jag åt mina biffar med avocado, tomatklyftor och hemgjord hummus! Det var smaskens må ni tro! :D

Anneli.

Inga kommentarer: