fredag 28 juli 2023

Honey, I'm back!

Ja men kolla! Jag Ă€r tillbaka! 😃 

Jag har tĂ€nkt att skriva detta blogginlĂ€gg sen nĂ„n gĂ„ng i förra veckan men nĂ„nting har kommit emellan hela tiden! Förutom min gamla vanliga trötthet har det bland annat varit telefonsamtal, blodprovstagning pĂ„ lasarettet, kompisar pĂ„ besök och fler telefonsamtal varav ett var ett "litet kort" samtal med min kĂ€ra kompis C i Stockholm pĂ„ dryga 5 timmar! 😏 Japp! Vi kan prata bĂ„da tvĂ„ och verkar alltid ha mycket att avhandla! 😄
Men... jag tror att den högsta tröskeln att komma över för att fĂ„ till det hĂ€r blogginlĂ€gget Ă€r det faktum att jag har en "ny" dator (ny för mig men skĂ€nkt av min Ă€ldsta son) och den har inget redigeringsprogram för foton. Jag har nĂ€mligen varit ute i trĂ€dgĂ„rden och fotat mina odlingar och ibland vill jag beskĂ€ra, ljusa upp eller fĂ„ till bĂ€ttre kontrast pĂ„ mina foton och det kan jag alltsĂ„ inte göra i den hĂ€r datorn jag sitter vid nu. SĂ„ nĂ€r jag vill redigera foton fĂ„r jag först lĂ€gga in dem i min gamla trotjĂ€nare - alltsĂ„ min gamla laptop - redigera dem dĂ€r, lĂ€gga över fotona pĂ„ ett externt minne och sen föra över dem till nya datorn och det innebĂ€r en del flyttande pĂ„ sladdar dessutom sĂ„ jag orkade inte göra allt det förrĂ€n igĂ„r kvĂ€ll! 
Om nĂ„n har tips pĂ„ ett bra redigeringsprogram som jag kan ladda ner sĂ„ tipsa mig gĂ€rna genom att skriva i kommentarsfĂ€ltet lĂ€ngst ner i blogginlĂ€gget! 

Men foton var det och hÀr kommer de. De togs i mÄndags sÄ det har nog vÀxt lite till i odlingarna men jag orkar inte gÄ ut och ta nya foton och göra om samma procedur med redigeringen sÄ du fÄr hÄlla till godo med de jag har! Jag lovar att försöka skÀrpa mig och ta nya foton "i modern tid" för att visa hÀr pÄ bloggen! Men hÀr kommer fotona:

BeskĂ„da den första mogna lilla tomaten frĂ„n busktomatplantan! Sen fotot togs har jag plockat (och Ă€tit) ytterligare en! 
Busktomat.

NĂ€sta lilla planta Ă€r snackpaprikan: 
HĂ€r Ă€r ingenting moget Ă€n som du ser. 

De tvÄ vanliga tomatplantorna har en del tomater men inget moget Àn:
De har fĂ„tt lite för mycket vatten pga allt regnande sĂ„ de ser inte sĂ„ glada ut men KĂ€re Maken stĂ€llde dem nĂ€rmare vĂ€ggen, delvis under tak sĂ„ de ska hinna torka ut lite. 
HÀr ser man lite tomater som Àr pÄ gÄng. Den som ser gulast ut (men kommer bli röd) Àr snart redo att plockas!
Sen har vi odlingslĂ„dan med olika salladssorter. DĂ€r vĂ€xer det sĂ„ det knakar! Jag plockar av lite sallad nĂ€stan varje dag men det syns knappt! 
I de tvĂ„ andra odlingslĂ„dorna frodas potatisen och vĂ€xer sĂ„ den knakar den med! 
Innan regnet kom sÄg det ju lite si och sÄ ut bland potatisen. Vissa plantor var mindre och ljusgrönare Àn de andra och jag förstod först inte varför. NÀr regnet kom sÄ sa det bara kaa-boom och sÄ sprakade det till i lÄdorna och vÀxte sÄ fort att man nÀstan kunde se hur det vÀxte och nu tror jag att alla potatisar KÀre Maken och jag satte har kommit upp och vÀxt till sig! Ja, vad som Àr under jorden vet vi ju inte förrÀn till hösten med det ser onekligen lovande ut!

Den sjĂ€lvsĂ„dda potatisen i den gamla odlingsplĂ€tten frodas den med: 
Ingen av potatisplantorna har börjat blomma Àn men har knoppar sÄ det Àr pÄ gÄng!

Kommande foton Ă€r liiite fĂ€rskare Ă€n de föregĂ„ende; i onsdags bad jag KĂ€re Maken att fota lite nere i stora landet sĂ„ det gjorde han. 
SĂ„ hĂ€r stora har kronĂ€rtskockorna blivit: 
Och pumporna som nĂ€stan dog av shock nĂ€r de blev utplanterade har börjat blomma igen: 
Hokaidopumpa.
Förutom allt det hĂ€r sĂ„ har jag Ă€ven Ă€tit flera nĂ€var smultron frĂ„n gamla odlingsplĂ€tten och fler Ă€r pĂ„ gĂ„ng: 
Det syns kanske inte sĂ„ mycket smultron pĂ„ fotot hĂ€r ovan men tro mig; de Ă€r dĂ€r! 😋

Vi fick inte sĂ„ mycket jordgubbar frĂ„n stora landet i Ă„r (heller...) men den plantan jag fick av min "bonusdotter" Adalet har gett nĂ„gra stycken och fortsĂ€tter att ge: 
Jag kan inte ens pĂ„stĂ„ att jag direkt har tagit hand om denna jordgubbsplanta! Jag stĂ€llde bara ut den pĂ„ grĂ€smattan i sin kruka och sen har solen och regnet gjort resten! Ibland Ă€r det lĂ€tt att odla! 😉

Men nu har jag slut pÄ (nÀstan) nytagna foton och ber att fÄ Äterkomma nÀr jag har fler och/eller nÄt jag vill skriva om! Ha en riktigt trevlig helg!

Anneli.

5 kommentarer:

tantista sa...

PS. Om du fÄr en möjlighet att vÀlja sÄ föreslÄr jag att du vÀljer den gamla versionen 3.7, samma som jag har. Jag har sett en glimt av nyare versioner pÄ YouTube och dom ser inte lika snygga och intuitiva ut. Dessutom kan det ju vara bra att vi har samma version sÄ kan vi alltid rÀta ut eventuella frÄgetecken tillsammans.

Anneli Sjögren sa...

Hej tantista!
Jag har PhotoScape pÄ min gamla laptop men tycker att den Àr krÄnglig. Jag anvÀnder den nÀr jag vill skriva nÄt i en bild t ex men kan man verkligen redigera sÄ som jag beskrev i blogginlÀgget hÀr ovan? Jag har iallafall aldrig gjort det i det programmet... Men det ena utesluter inte det andra! Jag ska nog ladda ner PhotoScape i min nya dator ocksÄ. Men... jag vill fortfarande ha nÄt jag kan ljusa upp/mörka ner och fixa till kontrasten pÄ ocksÄ. Eller menar du att man kan det i PhotoScape?

Anneli Sjögren sa...

Honey (tantista) I'm back! ;o) Nu har jag laddat ner PhotoScape och kollat runt lite. Man kan redigera ljus/mörk, kontrast och beskÀra. Men; jag tycker att den Àr krÄnglig att jobba med! Programmet jag har i min laptop Àr mycket lÀttare att hÄlla pÄ med. Men jag vÀnjer mig vÀl vid PhotoScape om jag fÄr hÄlla pÄ ett tag! :o)
Och jag laddade ner den version du rekommenderade! Over and out!

tantista sa...

Honey I'm back, too! (Vi lÄter som nÄgon sitcom frÄn femtiotalet, Honey I'm hoo-ome!) Ser att du börjat orientera dig i PhotoScape och jag tror ocksÄ att du kommer att finna det enkelt nÀr du vÀl har rumsterat fÀrdigt. Ett hett tips Àr att kolla vad som döljer sig bakom dom smÄ pilarna som finns till höger om knapparna med text. Exempel: Det finns en knapp som heter Bright, Color. Om du trycker pÄ den knappen (dvs trycker direkt pÄ texten) sÄ kommer det upp en ruta med en jÀdrans massa reglage, och ja DET Àr krÄngligt. Om du dÀremot klickar pÄ pilen bredvid texten Bright, Color sÄ kommer det fram en rullgardin dÀr du exempelvis kan vÀlja Contrast enhancement och sedan vÀlja low, middle eller high. Eller brighten - low/middle/high, osv. INTE krÄngligt. Det blir bra, det hÀr! Och jag svarar pÄ frÄgor, om jag kan.

Anneli Sjögren sa...

Back again too, tantista! :o)
Jo, sÄ lÄngt har jag kommit med PhotoScape men det andra programmet jag har i min laptop Àr sÄ mycket enklare! Men man vÀnjer sig som sagt och jag kanske hör av mig till dig med frÄgor om det uppstÄr! Tack!