fredag 16 september 2016

Experiment: DIY Torrschampo

För några veckor sen snubblade jag över ett recept på egengjort torrschampo på nån Amerikansk site som jag tyvärr inte kommer ihåg vilken det var... Men nu när vi går mot kallare tider tänkte jag att det kanske skulle vara bra att ha ett torrschampo, för jag går ogärna ut med blött hår på vintern. Men jag vill heller inte gå ut bland folk med fett hår... Så torrschampo verkade som en bra idé!

Receptet var enkelt - men lite konstigt/ovanligt! Det skulle vara stärkelse (potatis- eller majsmjöl med andra ord), kakao(!), gurkmeja(!), kanel(!) och eterisk olja av Rosmarin.
Jag rörde ihop ovanstående ingredienser: 2 msk potatismjöl, ca 1 krm vardera av kakao, kanel och gurkmeja och så hade jag i 6 droppar Rosmarinolja. (Sen får man blanda ihop det jättenoga!)
Sen hällde jag ner det i en gammal kryddburk som har ett lock med hål att strö ut innehåller genom.
Igår hade jag behövt tvätta håret egentligen, men lät bli så att jag idag kunde testa mitt nya torrschampo. Jag engagerade käre maken att ta kort på mitt hår; före och efter, så att både ni och jag skulle få se resultatet.
Om jag blev nöjd? Njae...
Här kommer en bild på före:
Och här kommer en bild på efter:
Det syns absolut skillnad! Håret ser inte lika fett ut efteråt! Men det ser på inget sätt nytvättat ut heller... Och om man tar en närmare titt så ser man att håret ser alldeles grått ut:
Jämför nedåt längderna så ser ni vilken skillnad! Men det var väl antagligen därför som det var kakao, kanel och gurkmeja i receptet; för att få fram en färg som liknade sin egen hårfärg! Så om jag hade haft lite mer av det i mitt torrschampo så hade det blivit mörkare och kanske inte "gråat till" håret... Jag får testa att göra det lite mörkare till nästa gång!

Om jag sammanfattar vad jag tycker om det här torrschampot, blir det så här:
På plus-sidan:
Helt naturliga och ekologiska ingredienser, billigt och av grejer man redan har hemma, lätt att röra ihop förutom att Rosmarinoljan måste blandas in väldigt noga, ganska effektivt, luktar gott, håret får en välgörande skalpmassage.
På minus-sidan:
Paltigt/meckigt att applicera*, rester i håret lite väl synliga (om man inte får till färgen lite bättre kanske), spill på kläder och golv. OCH: Det tar minst lika lång tid att applicera, vänta (ca 5 minuter) och borsta ur som att faktiskt kliva in i duschen och tvätta håret på riktigt! Så enda anledningen använda torrschampo som jag ser det är för att man inte vill gå ut i blött hår!
*På grund av att stärkelse är så himla finmalt - som damm typ - så gick det inget bra att använda kryddburkens ströare. Stärkelse rinner liksom inte av sig själv som t ex salt eller socker. Så jag fick skruva av locket och hälla ut lite i taget i ena handen och ta med andra handens fingrar och sen massera in det i hårbottnen. Lite paltigt/meckigt som sagt...

Så... Kommer jag att använda det igen?
Ja, absolut! Efter att jag har haft i mer av de mörkande ingredienserna, för jag vill ju se om man då slipper den grånande effekten! Men jag kommer nog bara att använda det just när jag inte vill gå ut med blött hår... annars kan man lika gärna hoppa in i duschen!

Anneli.

PS. Vad har DU för erfarenhet av egengjort torrschampo? Kommentera gärna och berätta om dina erfarenheter! Har du kanske ett bättre recept än det jag gjorde mitt efter, eller kanske nåt annat/fler tips? BERÄTTA!! :o) Tack! DS.

Inga kommentarer: