måndag 11 september 2023

Hälften av min potatis är skördad!

Sverige: vi har ett resultat! 

Den 5 juni skrev jag och visade hur Käre Maken och jag satte potatis i mina två odlingslådor som Maken snickrat ihop åt mig. I den första lådan satte Käre Maken alla potatisar i en 2-kilospåse med ekologisk köpepotatis som blivit kvarglömd under diskbänken och fått groddar. 21 potatisar minns jag att det var. 
Nu är den odlingslådan uppgrävd och jag har facit på hur mycket 2 kilo sättpotatis vuxit och blivit efter 3 månader i jorden. Jag ska avslöja det om en stund men jag tar det i kronologisk ordning: allra först grävde Maken upp den "tjuvsådda"/självsådda potatisplantan som växte i det som numera är smultronodlingen: 

Det är svårt att se kanske när allt är så grönt men framför mitt lilla bord med två stolar kan man ana att potatisplantan växer. Bladen har börjat vissna så det var dags att gräva upp den. Och som av en händelse så har jag en videofilm på det! (Vem hade kunnat ana...? 😏 ) På videon ser man också lite av när Käre Maken gräver upp den första av de två odlingslådorna. Håll till godo: 

https://www.youtube.com/watch?v=AjWa71tNqlI&ab_channel=AnneliSj%C3%B6gren


Tittade du på videon så har du sett lite av skörden men jag tog ju även några foton och de kommer här: 

Bonuspotatisarna från gamla landet/smultronodlingen! 

På fotot här ovan ser man verkligen vilken skillnad det var på potatisblasten i de två odlingslådorna! I vänstra lådan är blasten grön och fin vilket betyder att potatisarna där under fortfarande växer så dem är det ingen brådska att ta upp. Men i den högra lådan har all blast vissnat ner! Varför det är sån skillnad har varken Käre Maken eller jag någon aning om! Om nån vet så skriv och berätta det i kommentarsfältet under blogginlägget! Tack!

Hur mycket potatis fanns då i den högra odlingslådan? Jo, så här mycket: 
Gissa hur mycket dessa potatisar väger? Jag frågade Käre Maken vad han trodde och den jäklen gissade helt rätt!!!
Här kommer facit: 21 potatisar som tillsammans vägde 2 kilo blev till - trumvirvel - lite drygt 16 kilo! Det är 8 gånger så mycket som sattes! Inte helt fel! Men om jag får gissa så kommer nästa odlingslåda att leverera lite mer än så! Dels var det 2 potatisar mer som sattes men sen kommer den ju att få växa lite längre också! Så länge blasten är grön och de inte varnar för frost så kommer de att få stå kvar! Förra året stod ju potatisen kvar till 9 oktober! Men hur länge de får stå kvar i år beror helt på hur vädret blir! Den som lever får se!

Anneli.

6 kommentarer:

tantista sa...

Säger du 'rugglig'? Vilket bra ord, isåfall!

Anneli Sjögren sa...

Hahaha!! Ja, jag säger rugglig!! :D Det kanske heter "knagglig" eller "knölig" eller nåt "på riktigt" men av nån anledning så använder jag ordet rugglig! Jag har aldrig hört nån annan säga det så kanske, kanske har jag hittat på ordet själv. ;o)

tantista sa...

Fick fram att det finns belagt i olika skepnader (språket förändras ju) sedan 1600-talet. Det här citatet är från 1755: Ty på våra mosar är offta nog sank dy ock vatn, samt tufvor och höga buskar, surtallar ock annat, som giör rugligit ock ojämt.

Googla SAOB (Svenska Akademiens ordbok om du vill se mer.

En av sökträffarna var en rugglig kattleksak, hahahaha! Det var en sådan där plastboll med ojämn yta.

Vitt ljus till ditt onda knä, och tack för roligt ord! ❤️

Anneli Sjögren sa...

TACK tantista!!! ♥ Va roligt att få veta att det faktiskt finns ett sånt ord!
Men jag undrar lite vart jag har fått det från..? Jag har ju (mig veterligen) aldrig hört nån annan använda ordet rugglig! Ja, ett bra ord är det iallafall!

tantista sa...

Elementärt, min kära Sjögren: Du levde förstås på sjuttonhundratalet och var ute och vandrade på "mosarna".🙂

Anneli Sjögren sa...

Jaaa..! SÅ var det förstås! :o) Tänkte inte på det... ;o)