söndag 1 december 2013

Ekologiskt vegan"smör"

Idag har jag äntligen provat att göra vegan"smör". Rent tekniskt är det ju margarin, men jag vill inte gärna kalla det för margarin eftersom vanligt, fabrikstillverkat margarin är något jag inte tar i med tång ens!
Detta däremot är hemgjort på ekologiska oljor och helt naturligt utan några som helst konstgjorda tillsatser! (Under förutsättning att Bjästflingor är schysst tillverkade, jag har aldrig hört något om det...)

Eftersom detta är ett första försök så gjorde jag bara en liten sats, och till min stora glädje så blev det riktigt gott!
Så här gjorde jag:

2,5 dl smält kokosolja utan smak (Ekologiskt naturligtvis!)
2 msk rapsolja
3/4-dels tsk havssalt
1 krm Bjästflingor
½ krm gurkmeja

Smält kokosoljan i ett vattenbad. Ta en tillräckligt stor skål så att du kan vispa alla ingredienser i den. Häll i övriga ingredienser och ställ skålen i ett iskallt vattenbad och vispa till vegansmöret antar fast form. Smaka av så det får den sälta du vill ha och häll över i en burk. Svårare än så är det inte!!
MEN: Detta var som sagt bara ett första försök och jag ska fortsätta och utveckla receptet! Bl a skulle jag vilja ha mer rapsolja i, för när jag efter några timmar tog ut vegansmöret ut kylskåpet så var det stenhårt! Men samtidigt vill jag inte att smaken av rapsolja ska slå igenom... det gäller att ta lagom!
Jag ska testa mig fram och när jag känner mig riktigt nöjd lägger jag ut receptet här! Men tills dess duger det jag gjorde idag, för smaken var det inget fel på!

Anneli.

UPPDATERING: så här efteråt, när jag har testat Vegansmöret ett tag, så har jag kommit på att receptet ovan är bra som det är! När man förvarar det i rumstemperatur har det perfekt konsistens och bredbarhet (kanske inte mitt i sommaren... det återstår att testa!) och jag hade det framme i drygt 3 veckor utan problem! Så vill man göra en större sats när man ändå håller på (rekommenderas!) så kan du istället fördela det i flera mindre burkar och förvara dem du inte använder i kylen eller frysen tills det är dags att ta fram en ny!

UPPDATERING 2: Med denna varma sommar som facit kan jag från säker källa (mig själv) avslöja att vegansmöret INTE klarade av att stå framme i värmen! Jag var tvungen att låta det stå i kylen för att det inte skulle smälta! MEN: jag kom på att om jag la över smöret i en bred men inte så hög bytta så att det kanske bara var ca 1 - 2 cm smör i botten så mjuknade det rätt fort när det väl kom ut på köksbordet, så med liiite framförhållning var det inga som helst problem att kunna bre sina smörgåsar! :D

18 kommentarer:

Helena Palena sa...

Underbart Anneli! Det där tror jag på. Och gurkmejan både färgar gult och är bra mot inflammationer. Så underbart! Och ingen palmolja som fraktas i båtar från regnskogarna heller. Suveränt!

Anneli Sjögren sa...

Tack så mycket!! :D
Jag ska fila vidare på receptet och förhoppningsvis förbättra det - speciellt hårdheten när det förvaras i kyl, så det blir mer bredbart direkt!

Vera sa...

Tack för den Anneli! Det ska jag prova och göra bums. Ett ständigt dilemma då jag inte vill äta smör, men vägrar margarin.

Bjäst cirkulerar väldigt mycket i veganforum och är en biprodukt när man tillverkar öl så jag tror inte det är något farligt. Ska tydligen smaka "ostliknande" och många häller det över pastan som parmesan (fast utan animaliska produkter då givetvis). KRAM <3

Anneli Sjögren sa...

Va bra Vera att jag kunde erbjuda ett alternativ till smör!! :D

Jag såg nåt Raw Food-recept på Raw Vegan "ost" just med Bjäst (och cashewnötter) som tydligen ska ge riktig ostsmak, men jag har inte testat det - än! :D
Kram!! ♥

Cornelia sa...

Hej,

Gud vad glad jag blir! Har en dotter som inte får äta mjölkprotein och det tar emot att det meta mjölkfria är "oeko". Ska testa på studs! Tack!

/Cornelia

Anneli Sjögren sa...

Åh va roligt att jag kunde hjälpa till! :D

//Anneli.

Louise sa...

Tack för att du delat med dig av detta Anneli..., ett mycket välkommet recept. Margarin vägrar jag också att äta så har länge funnit mig i ett dilemma då jag helst inte vill äta smör heller pga. att det är animaliskt. Så detta ska jag absolut prova. Verkar ju vara så lätt att göra dessutom vilket är ett stort plus.

/ Louise

Anneli Sjögren sa...

Ja det är superlätt att göra! Och riktigt gott också - särskilt om man får till den "perfekta" sältan!
Glad att jag kunde hjälpa till! :D

Louise sa...

Förutom att använda det på smörgåsen, vilka andra användningsområden lämpar sig detta för? Har du t.ex. testat att använda detta i matlagning och bakning såsom smulpaj?

Anneli Sjögren sa...

Hej igen Louise!
Nej, jag har bara använt det till smörgås och till mat man vill ha en klick smör till, som kokt potatis och kokta grönsaker.
Till stekning, pajer och andra bakverk använder jag ekologiskt kokosfett om jag inte använder riktigt smör. Tänker att Bjästen som är i vegan"smöret" inte tål upphettning...

Louise sa...

Just ja, jag tänkte visst inte till om jästen :-). Det har du helt rätt i. Men då har jag fått lite bra tips vilket jag tackar för.

Anneli Sjögren sa...

Varsågod! :D

Anonym sa...

Hmm, jag blev inte riktigt nöjd. Det blev alldeles för salt, och då tog jag något mindre än vad som angavs. Lyckades vispa ner ca 3/4 dl vatten (gick faktiskt) men det var fortfarande lite för salt. Nästa gång ska jag halvera saltmängden. Bra konsistens blev det, lite för mjukt när jag hade vispat i vatten.

Anneli Sjögren sa...

Hej du anonyme! :D
Smaken är som baken - jag gillar när det är lite salt.. Men jag använder oraffinerat havssalt och det kanske inte är lika salt som det du använder... kanske...?! Saltet är ju också i för att det är lite konserverande.
Ett tips om du vispar i vatten: för bättre hållbarhet; koka vattnet och låt det svalna innan du vispar i det! Det var min pappa som var kock som lärde mig det.

Malva sa...

Hej, lite sent ute kanske men jag undrar lite över Bjäst. Är det ett nödvändigt ont i detta recept. Jag tål inte jäst och har noll kunskap om Bjäst är som 'vanligt svampjäst' eller om det finns ngn skillnad?

Anneli Sjögren sa...

Hej Malva!
Jag ber om ursäkt att mitt svar har dröjt men jag har varit utan internet i veckor och för trött och utbränd för att orka ta mig till nånstans där jag kan låna internet..! Men NU är vårt internet tillbaka och jag likaså! :D

Jag tror inte att Bjäst är nödvändigt i receptet. Det är med för lite (med betoning på l i t e) smak och färg bara. Eftersom mängden är så liten så bidrar det knappt ens med någon näring, så skippa det du!

Huruvida Bjäst är som vanlig svampjäst eller vad som är skillnaden är tyvärr ingenting jag kan svara på...Jag har bara hört att människor som inte ska äta jästproudukter inte heller ska äta Bjäst. Men fråga på en Hälsokostaffär så kanske de kan ge dig ett bättre svar!

linda sa...

Hej
Jag försökte mig på veganska jitterbuggkakor (Med kikärtsvatten istället för ägg till marängen ) men att använda kokosolja rakt av istället för mjölkfritt margarin i mördegen var ingen hit. Det flöt ut. Tror du detta går att använda till mördeg?

Anneli Sjögren sa...

Hej Linda!
Jag har aldrig använt mitt vegansmör till annat än mackor och på kokta grönsaker, så jag vet faktiskt inte...!
Men en anledning till att det inte funkade med kokosoljan kan vara för att i margarin är det bara ca 75 - 80 % fett och i kokosolja är det 100 %. Prova att ta lite mindre kokosolja än mängden fett i receptet så kanske det går bättre!
Lycka till, och berätta gärna hur det gick om du provar!