onsdag 18 september 2024

Potatisskörd och hemligheter

Sverige, vi har ett resultat! Båda mina odlingslådor som Käre Maken satte potatis i den 23 maj har grävts ur och det fanns potatis där under jorden! Inte så mycket och ganska små men väldigt fin! Så här såg det ut innan Käre Maken började gräva: 
Så här visset har det varit i flera veckor men vi tyckte inte att det var nån brådska att ta upp potatisen så den fick vara kvar ända till i tisdags! 
Käre Maken i full fart!
Självklart blev det en liten "action-rulle" inspelat också och här kommer den: 
Här är länken till videon så kan du gå in på youtube och titta på den om du vill:
https://www.youtube.com/watch?v=eol9S-mT7yk&ab_channel=AnneliSj%C3%B6gren 

I videon så lovar jag ju att jag ska visa hur mycket potatis det blev från de två odlingslådorna och fotobevis på det kommer här: 
Det här är från den sämre lådan och det blev inte så mycket som du kan se! Men i ärlighetens namn så grävde ju Käre Maken upp en av plantorna för några veckor sen för att se om det överhuvudtaget fanns nån potatis där under den vissna blasten och det var om jag minns rätt 5-6 potatisar som jag käkade upp innan jag kom på att jag kanske skulle ha fotat dem först... Så tänk dig 5-6 potatisar till i samma storlek i hinken, då har du hela skörden från låda nr 1! 

I låda nr 2 var potatisen lika liten (de flesta är som ett normalstort ägg ungefär) men lite fler till antalet och så här såg det ut i den hinken: 
Sammalagt var det ca 20 kilo potatis i de båda lådorna. Små potatisar är också potatisar och de var iallafall väldigt fina! De allra minsta potatisarna körde jag hela i airfryern till middag och det var riktigt gott! 

När jag ändå var ute och fotade så tog jag även kort på den tredje odlingslådan - den med sallad och lök i och där såg det ut så här: 
Helt övervuxen sallad! Löken plockade vi in för ett par veckor sen. Det var inte så många lökar med de som var smakade riktigt bra kan jag meddela! Så här många blev det: 
Det är så härligt att ha hemodlade grönskaker! Lite lyxigt på nåt vis! Jag är väldigt tacksam att vi bor så att vi kan odla en del av vår egen mat! ♥

Men här har jag inte tid att sitta! Jag har hemligheter på gång serru! Jag har lite att förbereda innan jag kan gå och lägga mig! Men det här hemliga jag ska göra; jag lovar att jag ska skriva om det här på bloggen lite längre fram! Men du kan få en liiiten ledtråd om vad det är: det har med min hälsa att göra! Men mer avslöjar jag inte idag! Du får titta in här igen om du är nyfiken! Gör det vettja! Och varför inte prenumerera på blogginläggen så får du dem direkt till din mail och slipper missa nåt! Bra idé! Bara gör't!

Anneli.

torsdag 12 september 2024

En mycket blöt historia!

Ja du... nu har det gått nästan en månad igen utan att jag skrivit nåt här... men NU är jag här iallafall!  😊

Idag tänkte jag berätta om hur det var att leva fyra dygn utan vatten! Eller... jo, vi hade vatten, bara inte i kranen! Vi fick hämta vatten i dunkar och hinkar hos Kära Svärmor inne i stan. 

Vad hade hänt då kanske du undrar? Jo, det började i fredags förmiddag med att Käre Maken hörde nåt konstigt tyst, väsande ljud när han var i det vi kallar för "kaminrummet". Han försökte lokalisera mer exakt var ljudet kom ifrån och upptäckte att det kom från golvet, nära ytterväggen. Men ingenting syntes, det var bara det väsande ljudet. Där och då fick Käre Maken en snilleblixt och kollade vattenmätaren och såg att den snurrade på fast inga kranar var öppna och varken disk- eller tvättmaskin var på. Snabbt som tusan stängde han av vattnet och det väsande ljudet tystnade och vattenmätaren slutade snurra! Hjälp! En vattenläcka! 😱

Allt det här hände innan jag ens var vaken än och när jag äntligen orkat slänga benen över sängkanten och tagit mig in till badrummet anade jag ingenting förrän jag skulle sätta på kranen... Käre Maken kom uppspringandes för trappen och berättade vad som hänt och jag frågade "men hur ska jag borsta tänderna och spola på toa"? Och tvätta händerna? Och duscha"? 

Ja, duscha var ju uteslutet men Käre Maken hade satt på vattnet igen den stund det tog att fylla vatten i två stora kastruller och från en av dem hällde han vatten i vattenkokaren, värmde det och hällde upp i en pumptermos som han kom upp med till badrummet. Och av en anledning som ingen människa begriper hade jag för ett tag sen köpt våtservetter trots att jag egentligen inte gillar att använda såna. Men jag hade hittat nånstans på nätet en sort som skulle vara helt naturliga och tänkte att de kunde vara bra att ha t ex i bilen när vi är ute och åker så jag köpte ett par förpackningar. 

Gissa att de kom till användning nu!! 

Jag måste säga att det var fyra superjobbiga dygn! Käre Maken bröt upp golvet där han hört det väsande ljudet och mycket riktigt: där var en rejäl läcka; ett rör som hade brustit. Men när han bröt upp golvet blev läckan ännu värre så sen gick det inte att sätta på vattnet igen för då hade vi haft en fontän inomhus - och det ville vi inte! 😣
På grund av det här fick han kånka mycket vatten kan jag säga, fast vi snålade så mycket på vattnet vi bara kunde! Men för att t ex spola i toan gick det åt nästan en hel hink vatten! Som tur var hade vi hinkar som stått ute och som det var regnvatten i och de använde vi i första hand. Men ändå! Käre Maken var ju tvungen att kånka upp dem till övervåningen! Och diska var uteslutet så du kan ju gissa hur mycket disk vi hade efter 4 dygn..! 

I tisdags förmiddag kom äntligen rörmokaren iallafall så när jag vaknade vid lunchdags fanns det vatten i kranarna igen! Halleluja! TACK till Engsteds Rör i Krylbo! 🙏
Bland det första jag gjorde var att duscha! Aaaaah...! Sååå skönt! 😄

Det är inte klokt vad beroende man är av att ha rinnande vatten inomhus! Bortskämd rentav! Nu när jag sätter på kranen och det kommer både varmt och kallt vatten så känner jag mig verkligen tacksam!

Men hur klarade man sig förr? Det var nåt jag tänkte mycket på under dessa fyra dagar.
När jag växte upp hade vi ett landställe utanför Södertälje där det varken fanns vatten eller toa inomhus. Det var en pump ute på gården där vi pumpade upp vatten i hinkar som vi bar in i huset och upp för trappan till köket och i ena hörnet av tomten fanns ett utedass. Så levde vi ca 16 somrar och det gick hur bra som helst! Skillnaden var att våra liv var anpassade till det! Vi diskade i baljor och vi hade tvättfat och en kanna vatten på en gammal kommod där vi tvättade oss och en potta i ett pottskåp där vi kunde kissa om vi behövde gå upp på natten, och på utedasset behövde det ju inte spolas så som det måste göras på en vanlig WC. Behövde vi bada så gjorde vi det i Södertälje kanal - vi hade lyxen av att ha en egen brygga! Och så bodde vi ju bara där på sommaren...  
Käre Maken och jag pratade om att det kanske vore bra att bygga ett utedass här utanför huset nånstans - ut i fall att! Då behöver han ju inte kånka in så mycket vatten bara för att vi ska kunna spola! Men det kommer nog inte att hända - varken att vi bygger ett utedass eller att ett rör springer läck igen (får man hoppas)! 

Vad händer nu då? Jo, nu måste det torka upp i golvet 

och det lär ju ta en stund... och sen ska Käre Maken lägga nytt golv i kaminrummet - det hade han tänkt att göra ändå! Tur i oturen att han inte hunnit göra det än! Man får se det från den ljusa sidan! 😃

Och som Galenskaparna och After Shave avslutade ett av sina Himla många fina program med: Ha en blöt kväll. Golf! 😉

Anneli.