tisdag 28 juni 2016

Ska det vara en kopp kaffe?

Käre maken var in till stan för att handla tidigare idag (själv stannade jag hemma, för jag har fått ögoninflammation...) och han kom hem med ett gratisprov på nåt (relativt) nytt kaffe.
En kopp java i solskenet ute på gräsmattan är inte helt fel! :o)

Kaffe är inget jag dricker dagligen, men jag tycker att det är gott och dricker gärna en kopp eller två när det bjuds eller jag har gäster. Men det här kaffet maken kom hem med känner jag att jag vill varna för! Inte för att det var otäckt i smaken, och det var t o m Fairtrade-märkt. Nä, men det var förpackningen och sättet man skulle brygga det på som jag vill varna för!
För det första: En engångsförpackning. Hur miljövänligt är det? Inte alls faktiskt!
För det andra: Man brygger alltså kaffet genom att hälla kokhett vatten in i förpackningen. Påsen ser ju ut att vara gjord i papper, och papper är ju inte miljöovänligt, men inuti är det plast. Plast kan läcka gifter som bl a är hormonstörande, och när man dessutom häller på skållhett vatten så läcker det ut ännu mer! Plastämnen är ingenting man bör få i sig - ens i små mängder! Och det har ingenting i naturen att göra heller! PUNKT!
För det tredje: VEM - mer än en handfull människor - klipper upp förpackningen för att kunna kompostera kaffesumpen efteråt? Nä, det lär ju gå direkt i soporna hos de allra flesta!
Det här är som ni förstår en helt vansinnig form att köpa sitt kaffe i. Och förutom de nackdelar jag listat här ovan så är det förmodligen rätt dyrt också... Nä, drick gärna kaffe om ni vill, men köp för farao ekologiskt (och gärna fairtrade) kaffe i halvkilosförpackningar istället för denna vansinniga förpackning!

Anneli.

lördag 25 juni 2016

Midsommarefterrätt

Igår hade jag en kompis på besök i Da House, och eftersom det var midsommarafton så ville jag förstås bjuda på nåt gott.
Här där jag bor gick det inte att få tag på ekologiska jordgubbar och eftersom även våra vanligt odlade svenska "gubbar" är superbesprutade, så valde jag bort denna annars så goda tradition. Och eftersom jag ändå struntade i traditionen, så valde jag att istället för jordgubbstårta eller vad nu folk brukar äta till midsommar, bjuda på exotisk fruktsallad, blåbärspaj och Raw "vaniljsås". Det blev mycket gott och uppskattat! Och det bästa av allt; det blev över så jag kunde äta upp resterna till frukost idag! :o)

Igår blev inga foton tagna, men innan jag åt upp resterna idag så tog jag kort på dem för att visa er! Och så ska ni få recepten! De är alla beräknande till ca 4 - 6 personer.
Jag börjar med fruktsalladen:
Till fruktsalladen hade jag: 1 ananas, 2 apelsiner, 1 blodgrape, ½ paket vindruvor, ½ honungsmelon och 1 banan. Allt var ekologiskt utom melonen.

Jag vet inte hur god blåbärspajen ser ut så här dagen efteråt, men jag lägger upp en bild på biten som blev kvar ändå:
Och här kommer receptet:
Till en lite mindre pajform (ca 30 cm i diameter gissningsvis) hade jag 8 - 9 dl frysta blåbär som fick tina upp lite i formen. Sen blandade jag 1 msk chiafrö (men kunde lätt ha haft det dubbla) och 2 - 3 msk kokossocker som jag strödde över blåbären och blandade om/rörde i.
Till smuldegen hade jag 2 dl mald mandel, 1 dl riven kokos, 3 msk kokossocker, ½ tsk vaniljpulver, 50 g smör och 1 nypa havssalt. Jag la allt det torra i en skål, skar smöret i bitar och la det ovanpå. Sen fick det stå framme i rumstemperatur tills smöret blivit lite mjukt innan jag "nöp ihop" allt till en deg som jag sen smulade över blåbären. Ja, sen var det bara "skjuts in i ugnen" med hela härligheten på 175 grader i 25 minuter.
Tips: Pajen blir godast om den får stå och "sätta sig" och svalna lite innan servering, så ha inte för bråttom att sätta tänderna i den!

Fruktsalladen och pajen avnjöts av min himmelskt goda Raw vaniljsås:
Och här är receptet på den:
4 dl cashewnötter blötlägges i minst 4 timmar (eller över natten, men då i kylskåp). Lägg samtidigt 9 torkade aprikoser i blöt i ett annat kärl. Se till att vattnet står en bra bit över både nötterna och aprikoserna eftersom dessa sväller till ungefär det dubbla!
När du sen ska mixa ihop vaniljsåsen börjar du med att lägga 5 mjuka, urkärnade dadlar i botten på mixern. Häll sen på aprikoserna och blötläggningsvattnet och mixa detta lite. Häll av blötläggningsvattnet från cashewnötterna och lägg även dessa i mixern tillsammans med ½ tsk vaniljpulver och en nypa havssalt. Nu ska detta mixas helt slätt vilket kan ta en liten stund. Under tiden du mixar tillsätter du så mycket vatten att du får den konsistens du vill ha. Jag mätte aldrig hur mycket vatten jag tillsatte, men det var iallafall minst ett par deciliter. Om din mixer inte klarar av hela mängden i ett svep så är det bara att du delar upp det i två omgångar och sen rör ihop det i en skål. Smaka av så du får "rätt" styrka på vaniljsmaken.
Tips: Låt vaniljsåsen stå i kylen ett par timmar innan serveringen så smakerna mognar fram.

Jag kanske ska erkänna att det här ovan var det enda jag bjöd på (förutom té att dricka). För det fanns inte på kartan att jag skulle orka laga mat också! Så det här med hur många det räcker till beror förstås på hur hungriga alla är!
När man är så utmattad som jag fortfarande är så får man välja vad man lägger sin energi på, och den här gången valde jag efterrätt! Det var ju iallafall midsommarafton! :o)

Anneli.

fredag 24 juni 2016

Glad Midsommar!

Tittar bara in som hastigast för att önska er alla en riktigt Glad Midsommar!

Anneli.

torsdag 23 juni 2016

Andra uppdateringen om frekvensmedicinen.

Hej å hå va tiden går! Jag har försökt att skriva ett blogginlägg om sömn men inte orkat färdigställa det, så här kommer nu istället en ny uppdatering om hur det går med frekvensmedicinen. Blogginlägget om sömn kommer när jag orkat skriva klart det...

Idag tog jag sista "slurken" ur den andra flaskan med frekvensmedicin som jag fick hos "min" homeopat Kari Kokko när jag var där den 9 maj.
Two down, one to go!

Jag kan fortfarande inte med säkerhet säga att jag märkt av nån effekt, men som jag skrev i förra uppdateringen så är ju det här riktigt djupgående medel och de ser man inte effekt av på ganska länge. Men, having said that, så tycker jag mig ana att min förstorade sköldkörtel kanske har blivit något mindre... Lite tidigt att säga, men... ja, kanske!
Dessutom har jag varit förkyld den senaste veckan - inte vrålsjuk, men så där lite "lagom" sjuk... Jag kan inte minnas när jag var det sist! Vi pratar år och dar här! 
Kari sa ju att det inte är bra för kroppen att aldrig vara sjuk! Förkylningar och feber behövs ibland för att kroppen ska göra sig av med oönskade bakterier. Så kanske är det en effekt av frekvensmedicinen att jag (äntligen) blev förkyld?!?

Ja, nu har jag en flaska kvar och det ska bli spännande att se om jag märker några tydligare effekter när jag ätit klart den! 
Glömsk som jag är så har jag glömt att beställa en ny tid hos Kari, men ska försöka komma ihåg att göra det på måndag! För jag vill verkligen ge det här en ärlig chans och jag vet att det inte räcker med tre flaskor frekvensmedicin för att återställa alla mina obalanser i kroppen... Jag lovar att uppdatera er på hur det går!

Anneli.

onsdag 1 juni 2016

Första uppdateringen om Frekvensmedicinen.

Hej kära försummade blogg och bloggläsare! Det blir inte så ofta jag uppdaterar här tyvärr, och jag mår lite dåligt över det... men att försöka skriva aktivt på två bloggar är lite över min förmåga just nu. När jag försöker pressa mig själv till att skriva blir det bakslag direkt, så det går inte! Dessutom är det viktigt för mig att mitt skrivande är lustbetonat och att det inte blir massa krav eller pretentiöst. Sånt går inte längre med min utbrända hjärna!

Iallafall; idag ville jag uppdatera er på det jag skrev om i förra blogginlägget, nämligen om Frekvensmedicinen jag håller på att ta. Många frågar mig om jag märkt av nån effekt av det än, men Nej, jag har inte det! Jag har inte märkt nånting!

Idag tog jag det sista ur första flaskan, vilket betyder att den räckte i 3 veckor och 2 dagar.
One down, two to go!

Men det är nog inte så konstigt att jag inte märkt av nåt än, för dessa mediciner går verkligen på djupet och det kommer nog att ta ett tag att märka av nån förbättring, till skillnad från om det hade varit akutmedel; dem märker man av rätt snabbt!

Jag är ju alltid väldigt trött, men nu är jag ännu mer trött än vanligt! Jag orkar knappt hålla ögonen öppna, och jag sover ganska mycket. Kanske det är en verkan från Frekvensmedicinen? Jag har ingen aning, fast jag tror inte det... Jag har ju haft såna här perioder av extrem trötthet förut. Men vad vet jag...? 
Imorgon ska jag börja på flaska nr 2 iallafall, och sen får vi se vad som händer! Fler uppdateringar kommer!

Anneli.