söndag 31 augusti 2014

En smart idé

Min utmattade skalle fick helt plötsligt en riktigt smart idé!
Jag har tänkt på allt i trädgården som jag inte orkar ta hand om på grund av att jag är så utbränd, och när jag tänker på det så blir jag riktigt ledsen! Jag har inte ens orkat göra färska juicer på jag vet inte hur länge! (Det är ju typiskt; när man som mest behöver extra näring så orkar man inte se till att få det i sig...) :-(

Det som känns mest angeläget att ta hand om av allt som växer i trädgården är förstås sånt som inte går att lagra, och då tänker jag närmare bestämt på Romansalladen och Västeråsgurkan.
Jag vill göra juice av den mesta av salladen för jag är inte överförtjust i att äta den som den är. Men juice gjord med gröna blad ska man helst inte spara nån längre stund utan dricka upp på en gång, och har man i för mycket sallad blir juiceblandningen inte så god så det är alltid en balansfråga hur mycket gröna blad man vill blanda i sin juice!
Västeråsgurka passar jättebra i färskpressad juice och den växer så det knakar ute i landen och måste plockas innan den blir för stor, för då blir den besk!

Jag bestämde mig för att ta mig i kragen och ta rätt på åtminstone en del av grödorna, så Janne och jag plockade in ett stort fång Romansallad, 5 rätt stora Västeråsgurkor och ca 10 ganska stora blad grönkål och detta juicade jag med en citron jag hade hemma. (Citronen hade jag med för att den saktar ner oxidationen så näringsvärdet inte sjunker för snabbt). Detta blev drygt 1 liter juice. Denna juice skulle inte vara så god att dricka som den är, men det är här det smarta kommer in: Jag hällde juicen i iskubspåsar och la in dem i frysen! Så sen är det bara att ta ut några iskuber och låta dem smälta i den juice man för tillfället gör och vips har man det nyttiga gröna i sin juice i den koncentration man själv väljer!
Det känns väldigt bra att ha tagit hand om åtminstone en del av salladen och gurkorna som Janne slitit med hela sommaren, och att ha dessa nyttigheter att ta fram för att få lite extra näring i juicerna jag kommer göra framöver! Och om jag orkar så kommer jag att göra mer sallads-/gurk- & grönkålsjuice och frysa in för framtida behov! :o)

Anneli.

söndag 24 augusti 2014

Sömnproblem

Många nuförtiden lider av sömnproblem - och jag är en av dem!
Jag har kommit underfund med att jag har nåt som kallas DSPD = Delayed Sleep Phase Disorder, också kallad DSPS = Delayed Sleep Phase Syndrome, vilket innebär att jag är sovtrött på helt fel tidpunkt på dygnet, d v s på dagen! Dessutom misstänker jag att jag har ett längre dygn än de flesta. Detta i sin tur gör att jag - eftersom jag inte kan följa min inre klocka - alltid är trött, men minst trött sent på kvällen och första halvan av natten.

OM jag hade kunnat följa min inre klocka (vilket inte funkar om man vill ha ett någotsånär normalt liv i det här samhället) skulle jag förmodligen vara mycket piggare än vad jag är idag, av den enkla anledningen att jag skulle sova bättre än nu när jag hela tiden tvingar mig att gå och lägga mig fast jag inte är tillräckligt trött, och blir väckt när jag sover som djupast.
Jag har inte tänkt så mycket på det här förut utan bara försökt och försökt komma i säng i dräglig tid varje kvä...natt... men i onsdags sa en vän till mig att hon fått tipset av en läkare (tror jag det var...) att inte gå och lägga sig förrän man är så trött så man sitter och nickar till framför TV:n/med boken i knäet/vid datorn eller vad man nu gör innan man ska sova. Detta för att lära hjärnan att somna direkt när man går och lägger sig. Till slut blir det en betingad reflex; direkt man lägger huvudet på kudden och drar täcket över sig så somnar man! DET vore ju skönt tänkte jag och bestämde mig för att testa på en gång!
Nu efter 4 nätter kan jag konstatera att det tyvärr inte funkar när man som jag har ett längre dygn är de "normala" 24 timmarna! Jag lägger mig bara senare och senare, med följd av att jag också vaknar senare och senare! Det funkar ju inte när man har familj och jobb!!

Så vad kan jag göra då? Ja, inte vet jag! Jag kan ju inte hålla på och ta sömnmedel varenda kväll! (For the record: Jag vill aldrig behöva ta sömnmedel!) Dessutom stod det i en artikel i Läkartidningen att när man har DSPD/DSPS så SKA man inte ta sömnmedel!

Men för att försöka komma i fas så jag orkar gå till jobbet imorgon tänkte jag faktiskt ta ett långt skönt bad ikväll, och sen en Valeriana insomningstablett (från Hälsokost) och hoppas på att jag åtminstone inte ligger vaken längre än till kl 03.00...! :-/

Anneli.

lördag 9 augusti 2014

Överraskande (?) nog kommer här en...

...: Juiceuppdatering! :P
Det var nämligen som så att i onsdags fick jag för mig att göra massor av juice och frysa in i portionsförpackningar för framtida behov!

För att jag verkligen ska få i mig färskpressade juicer och/eller smoothiesar varje dag (och gärna fler gånger varje dag - det vore optimalt!) så har jag kommit underfund med och bestämt mig för att det är Ok med frysta juicer och smoothiesar också! Jag dricker hellre en fryst, upptinad juice än ingen alls! Makes sense, doesen't it!?! Så jag skred till verket och gjorde drygt 3 liter juice + ett par smoothiesar, och det tog mig hela kvällen! Puh! Jag var alldeles slut innan allt var klart!

Men all den där juicetillverkningen gjorde ju så att jag fick testa mina juicers ännu hårdare! Och det första jag ska säga om det - och det gäller båda två - är att de INTE är gjorda för nån massjuicning! Det kändes som att de verkligen fick anstränga sig på slutet...!
Men nu har jag tydligare märk skillnaden på de två apparaterna, och jag ska försöka förklara och betygsätta dem var för sig.
Jag börjar med:
Min slowjuicer; Wilfa Juicemaster:
Plus:
*Den juicar bladgrönsaker förhållandevis bra
*Klarar av att juica bär och småbitar av frukt och grönsaker
*Skonsam mot det man juicar för maximal näringshalt i juicen
*Lätt att montera ihop och isär
*Lätt att göra ren
*Bra pris (1 090 kr)
Minus:
*Inte så effektiv; fruktköttet/fibrerna är lite för blöta efter juicningen
*Uppsamlingshållaren för fruktköttet/fibrerna kunde gärna fått vara större
*Långsam
*Röret som man matar in frukten/grönsakerna kunde gärna fått vara bredare
*Pipet man hör när man sätter i sladden i vägguttaget...

Och sen över till:
Min Fusion Juicer
Plus:
*Skonsam för att vara en råsaftcentrifug (blir inte så varm)
*Snabb
*Lätt att montera ihop och isär
*Lätt att göra ren
*Stor uppsamlingsbehållare för fruktköttet/fibrerna
*Stort inmatningsrör
*Dropp-stopp på "pipen"
Minus:
*Alldeles för ineffektiv: ganska blött fruktkött/fibrer + t o m några frukt/grönsaksbitar kvar
*Klarar inte bladgrönsaker lika bra
*Juica bär och småbitar av frukt/grönsaker funkar inte lika bra
*Kan inte köpas i Sverige
*Man måste skaffa en adapter för att kunna använda den här
*Priset. Vete sjutton om den är värd ca 1 400 kr + frakt + adaptern
"Kritiken" mot råsaftcentrifuger är ju att de river sönder cellväggarna så att näringen förstörs fortare och om det är sant så är även det ett minus..!

De två juicearna kompletterar varandra, och jag tycker att det funkar ganska bra att juica vissa saker i Juicemaster-maskinen (sallad, spenat, bär t ex) och annat i Fusion Juicern. Visst att det blir dubbel disk, men båda ÄR väldigt lättdiskade...! Men skulle jag tvingas välja en av dem så skulle det bli min första, horisontala Juice Master!

Fast får jag drömma fritt så vill jag ha en sån där juicer som krossar frukten/grönsakerna så som Juice Master-maskinen gör, men som är vertikal istället för horisontal. Men det måste vara en riktigt bra maskin, annars får det vara! Men tills jag har råd att köpa en sån så får de jag har duga! :P

Anneli.

tisdag 5 augusti 2014

Maten ska vara din medicin...

Och nu över till något helt annat!
Jag har ju skrivit en hel del om färskpressad juice och juicers här på sistone, men idag byter jag ämne! Visserligen ska detta blogginlägg också handla om hälsa - men Hallå!! Det är ju precis vad den här bloggen handlar om! *Blink blink*
Så idag tänkte jag skriva lite om sköldkörteln och problem med den!

På bloggen "Från utbrändhet till livslust" läste jag ett så intressant blogginlägg om att sköldkörtelproblem hänger ihop med näringsbrist - även om vanliga doktorer sällan fattar att så är fallet...! :-( I det blogginlägget fanns också en video i ämnet som jag tänkte att jag ville posta även här!
Den är inte så lång, och väl värd att lyssna på! Dr Osbourne förklarar väldigt pedagogiskt och bra - så till och med en doktor borde förstå!! ;-)
Ja... det kanske var lite elakt sagt, men jag har faktiskt tappat förtroendet för de flesta doktorer efter alla turer med den svenska SJUKvården! :´(

Även jag har problem med sköldkörteln; för några år sen (minns inte hur många... 5 - 6 år sen kanske...) blev jag diagnosticerad med knölstruma. <- Länk. Tack och lov! finns inga mediciner mot knölstruma! Levaxin till exempel har ingen effekt.

Jag menar verkligen Tack och lov, för det finns inga mediciner som botar - bara som behandlar symptomen och sån medicin vill jag inte ha! Jag hade snarare tänkt att bli FRISK även från struman! Jag vet inte exakt hur det ska gå till, men vänder mig till "Alternativvården" där jag hoppas och tror att hjälp finns. Har jag kunnat bota mig från hjärtfelet jag hade så ska jag väl fixa struman också!
Jag är vid gott hopp som ni märker!! :P

Jag har ju redan påbörjat min resa mot en frisk sköldkörtel och bättre hälsa, och den 28 juni skrev jag om det här på bloggen. Klicka HÄR för att komma dit. Nu ska jag bara hitta tid och pengar för att fortsätta...!
På youtube finns hur mycket som helst att se och lyssna på om bl a sköldkörtelproblem och jag hittade bl a den här korta men informativa videon apropå att läka sköldkörteln:
Det mesta av det han säger på videon stämmer in på mig, förutom:
1. Jag fryser inte så jag behöver sockor på fötterna för att kunna sova (mer än ibland på vintern).
2. Jag är inte deprimerad eller apatisk.
Men annars var det klockrent jag...  :-/

Jag satt uppe halva natten på youtube för det finns såå himla många bra videor i ämnet, så är du intresserad och/eller har problem med sköldkörteln: gå ut på youtube och botanisera! Det jag postat här ovan är bara ett smakprov!

Till sist vill jag bara säga: Låt inte SJUKvården ha makten över din hälsa! Sjukvården är duktiga på SJUKvård, men skitdåliga på hälsa! Sad but true! :-(

Anneli.

måndag 4 augusti 2014

Senaste nytt om Fusion Juicern

Här kommer en ny uppdatering på Fusion Juicern:
Igår gjorde jag en kanna (en dryg liter) färskpressad juice igen. Och jag använde faktiskt BÅDA min juicrar: i min "gamla", horisontala juicer juicade jag sallad, lite gurka och några morötter (2 gånger för att få ut mesta möjliga) och i min nya Fusion Juicer juicade jag resten, d v s: mer gurka och morötter, rödbetor, citron, äpplen, potatis och ingefära, och sen blandade jag ihop de båda juicerna innan jag drack.
MEN: för att testa hur effektiv Fusion Juicern faktiskt är (nu när jag juicat efter konstens alla regler) så körde jag igenom resterna från det jag juicat i min Fusion Juicer i min horisontala juicer. Det blev mer juice än vad jag hade hoppats/trott! :-/
Nästan lika mycket som finns i uppsamlingskärlet på denna bild:
Bilden här ovan tog jag i förrgår och den innehåller ganska precis 1 centimeter mer juice än jag fick ut igår. Jag har inte mätt med ett decilitermått - så himla noggrant är det inte - jag ville mest kolla om det var värt att juica om massan från det som gått genom min Fusion Juicer, och det tycker jag nog nästan att det är...! Det blev mer juice än vad jag hade hoppats av den redan juicade frukt- och grönsaktsmassan...!

När man juicar om massan så blir den juicen lite tjockare vilket innebär att det kommit med mer fibrer, vilket jag ser som positivt, så jag kommer nog fortsätta med "dubbeljuicningen"... kanske.... det blir ju lite mer disk... fast å andra sidan är det väldigt lättdiskat... Ja, vi får se hur det går och hur jag gör! Nu vet ni iallafall lite mer om Fusion Juicern! :D

Anneli.

lördag 2 augusti 2014

En första recension av Fusion Juicer

Idag har jag gjort juice i min sprillans nya Fusion Juicer! :D
Min vana trogen gjorde jag i ordning en rejäl omgång - ska man testa nånting nytt så ska man göra det ordentligt!
Jag kommer knappt ihåg vad jag hade i... men jag ska försöka minnas... Få se här nu... Morötter, rödbetor, selleri, potatis, ingefära, äpplen, citron, gurka, romansallad, ananas och grapefrukt! Jag tror att jag fick med allt..!
När allting var juicat var hela kannan full, d v s: det blev 1½ liter färdig juice:
Eller... det är faktiskt en sanning med modifikation...
Bara för att kolla hur mycket juice det var kvar i frukt- och grönsaksmassan efter juiceningen så körde jag det genom min första juicer:
(Det här är min första juicer)
Och så här mycket mer fick jag ut:
Men.... även det kan vara en sanning med modifikation, för när jag juicade i min Fusion Juicer så proppade jag i alldeles för mycket av salladen på en gång; det blev nästan stopp i maskinen och jag tror att det gjorde så att det "satte igen" på nåt vis så att resten inte blev effektivt juicat. Men jag ska fortsätta att testa hur Fusion Juicern funkar och hur man kan juica på bästa sätt i den och återkommer med ytterligare en recension lite längre fram! Men från vad jag hört är Horisontala juicers - som min första juicer - bättre på att juica bladgrönsaker än råsaftcentrifuger, och det märktes i resterna för där låg relativt stora salladsbitar! Men som sagt; jag återkommer när jag har hunnit testa fler gånger!

Och bara för att vara tydlig: Juicen som jag fick ut när jag juicade frukt- och grönsaksmassan var ganska tjock - som lite utspätt äppelmos ungefär, så det var nog rätt mycket fibrer som kom med! Det är säkert jättenyttigt, men det var inte riktigt lika gott!

Anneli.

fredag 1 augusti 2014

Julafton i augusti

Wiiiiihoooooo!! :D Mitt paket från England kom idag!
Vilket paket kanske ni undrar... Jo men det som jag skrev om i förra blogginlägget vettja! :D

Jag tänkte att ni skulle få vara med när jag öppnade paketet så jag bad min käre make att filma, och här är resultatet:
På videon råkar jag säga att jag ska plocka upp mixern, men jag menade förstås juicern...! Jag var för exalterad för att prata rätt..!! ;-)
Men det blev några foton också, för det låg ett par grejer kvar i den ena lådan som jag i all uppståndelse inte tänkte på:
Det första fotot är tyvärr inte så bra, och även om det hade varit det så hade det varit svårt att förstå vad det är kan jag tänka mig. Men det är i alla fall recepten till alla juicer och vilka dagar man gör de olika recepten om man vill följa 28-dagarsplanen. Tanken är att man ska sätta upp den på väggen i köket så man på ett lätt sätt har tillgång till alla recepten när man behöver dem.
Foldern på bilden här ovan är bara en presentations- och reklamfolder. Man kan köpa en hel massa olika saker - alltifrån bär- och grönsaksbarerna som ni såg på mina videor till studsmattor och förstås juicers!
Här ovan ser ni framsidan på inköpslistan till allt man behöver för 28-dagarsplanen, och på bilden här inunder ser ni själva inköpslistan!
Ja, de har verkligen tänkt på allt verkar det som! Imorgon tänkte jag gå igenom allt lite noggrannare, men juicefasta i 28 dagar kommer jag inte att göra nu iallafall. Men nån gång hoppas jag att jag kommer att göra det! Helst tillsammans med andra - det är både roligare och man kan hjälpas åt med allt!
Ååååh! Nu längtar jag verkligen efter att ha ett hälsohem!!! ♥

Anneli.