lördag 28 juni 2014

Hopp om livet!

Hallå i det kalla sommarsverige! Hur har ni det?
Jag har haft det ganska stressig, både på jobbet och hemmavid. Men det har också hänt och händer många bra saker:
Sen sist jag skrev så har tébladen jag plockade torkat klart och jag har provdruckit té på dem. Mmmmmm gott-gott kan jag lova! :D
I tisdags var jag iväg till Västerås för att genomgå en hälsoundersökning hos en alternativterapeut som heter Ola Björkman. Jag skrev om det på min "Rosa blogg" och om du klickar HÄR så kommer du till det blogginlägget! Ola har väldigt fina och helt naturliga näringstillskott och jag fick förstås med mig några burkar hem:
Olas undersökning visade att jag hade en del näringsbrister, men inte så många som när jag var hos honom för 1 år och 5 månader sen som tur var! (Jag skrev om det HÄR.) Men B12 och Zink bland annat behövde jag fylla på med!
Jag fick också "frekvensdroppar" för sköldkörteln och jag vet inte om det är de som "gjort susen", men sen jag var hos Ola har jag gått ner 8 hekto! :D
Och apropå sköldkörteln och vikt: Jag har ju haft supersvårt att gå ner i vikt och superlätt att gå upp i vikt och doktorn som konstaterade att jag hade struma sa - och verkligen poängterade - att det INTE var strumans fel, men enligt Olas undersökning så var det visst struman som var skyldig! Och jag måste säga att jag litar mer på Ola än på doktorn - eller vilken doktor som helst faktiskt..!! Så nu har hoppet tänts på nytt om att jag faktiskt ska kunna gå ner i vikt! :D
Om du vill ha kontakt med Ola finns alla kontaktuppgifter på min Rosa Blogg. Klicka på den länken som är ovanför bilden så kommer du dit!

Något annat positivt som har hänt - och är på väg att hända - är att jag har åkt till Stockholm idag och ska stanna här till på onsdag, och imorgon ska jag gå på bio med en kär vän och på tisdag ska samma vän och jag gå på konsert och se Rolling Stones! Wihoo, tjohoo! Det ska bli sååå kul! :D Så det minsta man kan säga just nu är att det är hopp om livet! :D

Anneli.

söndag 22 juni 2014

Duktiga jag

Idag känner jag mig riktigt duktig! Varför då undrar ni kanske. Jo, för att jag under hela våren tänkt att jag när det blir dags ska plocka örter och blad, torka dem och göra egna goda téblandningar av dem, och igår och idag har jag äntligen fått ändan ur vagnen och gjort just det!
Igår plockade jag hallonblad och svartvinbärsblad och idag har jag plockat pepparmynta! Nu ligger alla bladen på tork ute i Da House!
Jag hann inte plocka så mycket pepparmynta för det började regna, men det visade sig ändå att jag hann plocka ganska så precis vad jag hade plats för!
Så här mycket var det innan jag hade repat av alla bladen:
Och så här mycket pepparmyntsblad var det:
Så nu ser det ut så här i sovrummet i Da House:
Och det doftar sååå gott där inne! För att inte tala om hur gott det ska bli med eget, ekologiskt örtté!
Om jag bara orkar (för det är just det det hänger på... orken..) så ska jag plocka fler sorters blad: daggkåpa, nässlor, åkerfräken, citronmeliss och rölleka är det jag ska plocka i första hand tänker jag. Och kanske smultron- och jordgubbsblad. Vi får se vad jag orkar! Uppdatering kommer vid tillfälle!

Anneli.

fredag 20 juni 2014

Stress och Healing

Nu var det väldigt länge sen jag skrev här, och till er som väntat på ett nytt blogginlägg ber jag om ursäkt för det!
Som titeln på detta blogginlägg avslöjar så ska detta inlägg handla om stress och healing - två motsatser skulle man kunna säga! Och jag har båda i mitt liv...
Stressen försöker jag hantera så bra jag bara kan. Det som går att göra nåt åt försöker jag göra nåt åt och resten är bara att försöka hantera! Den inre stressen är värst och svårast att komma åt! Oftast är jag inte ens medveten om att jag har den - jag är så van! Inte bra...

Ett av de bästa sätten att minska stress tycker jag är att meditera - och det har jag gjort varje dag sen den 4 maj, och jag tycker faktiskt att det blivit lite lättare att behålla lugnet i stressade situationer! Ur det perspektivet kan man säga att meditation är en form av Healing!

Jag har flera olika meditations-CD-skivor; både ledda och bara med lugn musik. Bland de ledda meditationerna har jag en som heter "Healingdammen" som en av mina Healinglärare Andreas Hindström spelat in. Den mediterade jag till idag. Jag tog fram min Healingskål och ställde framför mig på bordet, sen tände jag två ljus och satte på CD-spelaren och mediterade den dryga halvtimmen som CD:n tar.
I Healingskålen ligger foton och lappar med namn på såna som vill ha och behöver Healing. Jag la dit några nya idag... Många som mår dåligt...! :-(
Men meditationen var superskön och jag skickade på extra Healing till alla i skålen. Jag hoppas verkligen att Healingenergierna nådde fram till var och en!

Anneli.

PS. Hoppas ni alla har en skön midsommar! DS.

onsdag 4 juni 2014

Kryddträdgård i miniformat!

För ett tiotal år sedan hade jag en liten kryddodling där vi nu har vår kattgård. Jag är egentligen inte så mycket för det här med att odla, men min lilla kryddträdgård har jag saknat faktiskt! Idag gjorde jag en liten, liten ersättning för min forna kryddträdgård:
Förhoppningsvis får citronmelissen till vänster och basilikan till höger i bild sällskap av några fler kryddväxter i snar framtid! T ex så vill jag ha salvia och kanske rosmarin. Vi får se vad det blir!

Anneli.

söndag 1 juni 2014

Nytt om 5:2 och andra periodiska fastor

Det är precis 1 år, 2 månader och 1 dag sen jag började med 5:2-dieten! :D Jag trivs som fisken i vattnet och känner att jag har hittat ett fungerande och flexibelt sätt att förbättra min hälsa!
Jag har inte bestämda dagar som jag fastar utan tar det som det kommer vilket innebär att det kan bli en fastedag ena veckan och tre i nästa t ex.

Jag började med 5:2-dieten efter SVT sänt Vetenskapens Världs program av Michael Mosley där han testade på 3 olika sätt att fasta:
1) Varannandagsfasta (halvfasta varannan dag - ät varannan dag. Max 500 kcal för kvinnor och 600 kcal för män på fastedagarna)
2) 5:2 (halvfasta 36 timmar 2 dagar av 7 med maxintag av kalorier på 500 för kvinnor och 600 för män på fastedagarna)
3) 3½ dygnsfasta (3 hela dygn + kvällen dagen före första fastedagen och natten innan frukost efter sista fastedagen) med högst 500 kcal per dag för kvinnor och 600 kcal för män)

Men sen har vi också två andra periodiska fastor, nämligen:
4) 16:8 (fasta 16 sammanhängande timmar per dygn (= 0 kcal) och ät "vad du vill" under 8 timmar)
5) 24-timmarsfasta (0 kalorier under 24 timmar)

Den senare - 24-timmarsfastan - är relativt ny för mig. Den läste jag om i denna bok:
En bok som för övrigt är mycket läsvärd om man vill ha lite (ny) inspiration!

När jag tänker efter hur jag använder mig av periodisk fasta så inser jag att jag numera kör med tre metoder parallellt: 5:2, 16:8 och 24-timmars!
Hur går det ihop kanske du undrar. Jo så här:

5:2 är ju det jag kört med hela den här tiden, men sen minst nåt halvår tillbaka kör jag med 16:8 också vilket för mig innebär att jag inte äter efter kl 20.00 och påbörjar mitt 8-timmars ätfönster efter kl 12.00 nästa dag. Dessa tider håller jag varje dag - men inte slaviskt! När jag t ex är med på kommunens företagsfrukostar som börjar kl 7.30 tillåter jag mig att äta tillsammans med de andra, och om jag skulle vara bortbjuden nån kväll (vilket i och för sig händer väldigt sällan) och det serveras ätbart efter kl 20.00 så tillåter jag mig även då att låta mig väl smaka! För mig funkar det inte att vara alltför rigid; jag behöver lite svängrum för att rent mentalt känna att jag orkar hålla mig till en sådan relativt sett strikt regim!
Men om jag till exempel slutat äta kl 21.00 en kväll så skjuter jag oftast bara upp min första måltid dagen efter till kl 13.00 och så har jag bara 7 timmars ätfönster den dagen. Men tro mig: det är inga som helst problem att hinna få i sig dagens kalori- och näringsintag på de timmarna! :P
På grund av den här kombinationen av 5:2 och 16:8 blir en fastedag 40 timmar för mig istället för 36. (Tricket är att alltid ha något att dricka till hands!)

Jaha... men 24-timmarsfastan då? Jo med det är easy peasy! Sen en dryg vecka tillbaka så dricker jag bara kalorifria drycker på mina fastedagar - åtminstone fram till kl 20.00, för då har det ju gått minst 24 timmar sen jag sist åt något! Sen brukar jag göra en smoothie som den jag la ut bild och recept på igår, eller så gör jag en grön juice och dricker - naturligtvis på max 500 kcal!
Men nu hör jag vän av ordning säga att då faller ju 16:8-fastan - i alla fall om jag äter något kl 12.00 dagen efter! Ja det gör det! Men av en god anledning enligt mig! Och 2 dagar i veckan liksom... jag är säker på att jag "vinner" mer än jag "förlorar"! :D Dessutom blir det oftast inte att jag får i mig nån mat förrän vid 13-snåret i alla fall...! :P

När jag läser igenom det jag skrivit så inser jag att för ett "otränat öga" verkar det rätt jobbigt att leva som jag gör, men jag kan försäkra er att jag verkligen trivs med detta! Och jag har ju inte börjat med allt det här över en natt! Det har förstås varit en process där jag har provat mig fram - och fortfarande provar mig fram - för att hitta det som fungerar för mig!

Om jag inte har lyckats skrämma bort dig från att testa periodisk fasta så är mitt råd att läsa på och prova dig fram till vad som funkar för just dig! Periodisk fasta är inte för alla! Om du är gravid eller ammar en bebis eller har någon form av ätstörning ska du absolut inte fasta!

Med det sagt avslutar jag detta blogginlägg och tackar dig för att du orkat läsa ända ner hit! :P

Anneli.