fredag 25 april 2014

En liten varning

Japp! Här kommer en liten varning!
Natten mellan den 23 och 24 april (alltså för snart 2 dygn sen) började jag ju att ta potatismjöl i lite vatten som jag skrev om i förra inlägget. Jag började med ½ tsk potatismjöl på natten innan jag gick och lade mig, och tog en ny ½ tsk på morgonen. Under dagen tog jag samma mängd potatismjöl en eller två gånger till och eftersom jag inte kände av vare sig någon effekt eller biverkning ökade jag dosen till en full tesked redan dagen efter, d v s idag, Det skulle jag INTE ha gjort!! Nu har jag fått en rätt kraftig reaktion men magknip, gasbildning och lös mage...! Inget kul alls!! Så nu ska jag hålla upp till jag mår bra igen och sen börja ta potatismjöl igen, men mycket försiktigare!!

Så om ni vill prova att äta/dricka resistent stärkelse; ta det luuuugnt!! Lär av mitt misstag!!!

Ny uppdatering kommer när jag vet lite mer om hur jag reagerar och mår av potatismjölet!

Anneli.

torsdag 24 april 2014

Potatismjöl???

Har ni hört talas om Resistent Stärkelse (RS)? Det hade inte jag - förrän i måndags då en kompis nämnde det. Sen var det nån som skrev om det på facebook och när jag frågade vad det var så fick jag till svar att jag skulle googla det - vilket jag naturligtvis gjorde, nyfiken som jag är!
Jag förstår att min facebook-vän bad mig googla det istället för att förklara, för det finns massor att läsa om det och det är nästan ingen idé att skriva om det - det är typ som att uppfinna hjulet igen! Meeen, för att väcka er nyfikenhet och faktiskt få er att söka mer information så kan jag ge er en liten "teaser":

RS är en form av stärkelse som inte kroppen kan ta upp utan det passerar magsäcken och tunntarmen i samma skick som när man svalde det. Men då är det väl onödigt att äta det överhuvudtaget kan man tycka, men läs vidare och förundras:
Väl nere i tjocktarmen blir den resistenta stärkelsen till mat för de goda bakterier som lever där och det sätter igång en händelsekedja som våra kroppar kan få mycket nytta av! När de goda bakterierna blir fler och starkare slår de ut de dåliga bakterierna som gör oss sjuka och vi får en bättre och hälsosammare bakterieflora i tarmarna! Genom att stärka de goda bakterierna i tarmen blir även immunförsvaret starkare så vi håller oss friskare!
RS sägs läka inflammationer och s.k. "leaky gut"/läckande tarm - något som senare forskning visat att typ alla får av gluten som finns framför allt i vete!

Vidare så gör RS så att insulinkänsligheten ökar vilket får till följd att blodsockret håller sig mer stabilt och det i sin tur gör bland annat att det blir lättare att hålla sig ifrån att småäta för att man är "sugen på nåt" (=lågt blodsocker) och det i sin tur hjälper en att hålla vikten och att till och med gå ner i vikt!
Det sägs också att RS hjälper till med viktminskning genom att ge ökad mättnadskänsla och öka förbränningen!
What's not to like, lixom?!? :D

Hur får man då i sig resistent stärkelse?
Ja, lättaste sättet är att blanda ut vanligt potatismjöl i lite vatten och dricka! En dagsdos är ungefär 3 - 4 msk/dag fördelat på flera gånger, men man ska tydligen börja lite försiktigt och öka successivt för det kan ge problem med lite gaser i början.
Ett annat sätt är att grovriva potatis, hälla på kallt vatten och låta det stå över natten, och sen sila och dricka det på morgonen. Så gjorde man på Hälsohemmen förr i tiden (kanske nu också, har ingen koll...) och potatisvattnet gavs till de som hade reumatisk värk!
OBSERVERA att RS ska vara KALLT! Helst inte uppvärmt över huvud taget!
Bilden är snodd på internet!

Jaha... tror ni att jag kommer att testa detta då?
Oh, you bet ya! Jag har redan börjat! Innan jag gick och lade mig inatt tog jag ½ tsk potatismjöl i lite vatten och drack, och i morse gjorde jag samma sak. Jag har inte märkt någon gasighet så jag kommer nog att öka till en hel tesked per omgående! Och jag kommer nog att dricka både vatten med potatismjöl OCH hemgjort potatisvatten lite som det faller sig! Nu ska käringen bli smal(are) och frisk(are)!

Tyvärr känner jag mig allt annat än frisk just nu... skrev på min "Rosa blogg" tidigare idag att jag har fått magkatarr och att hjärtat blivit sämre igen; med största sannolikhet beroende på all stress jag har i mitt liv just nu, men det här med RS känns ju i alla fall hoppfullt och lär näppeligen göra nånting sämre så det är bara att köra! :D

Så kära vänner! Jag hoppas att ovan skrivna lockar er att ta reda på mer om RS och hur det skulle kunna förbättra även ER hälsa! GOOGLA!! :D

Anneli.

söndag 6 april 2014

Happy hairday!

Nu har jag gjort det!! Tvättat håret med såpa alltså! :D Och jag måste säga att jag är nöjd med resultatet!
Min kära namne på bloggen "Fikadax" - som var den som fick mig att prova såpa till hårtvätt - tyckte att håret blev mjukt och följsamt, lätt att borsta ut och inte alls flygigt. Så långt är jag beredd att helt hålla med! Men sen skrev Anneli att håret blev lite stripigt - alltså såg lite fett ut - men så blev inte mitt hår! Det ser helt nytvättat ut! Här kommer bildbevis:
Jag körde inte ens "fegvarianten" som jag skrev om i förra blogginlägget, d v s att ha i ett uppvispat ägg med äppelcidervinäger och honung efteråt!
Nu vet jag ju inte detaljerna om hur Anneli på fikadax tvättade sitt hår, men jag tvättade det två gånger. Först hade jag bara tänkt att tvätta en gång, för jag låg i badkaret i ett par timmar med både salt och bikarbonat i vattnet, så håret fick sig ju en viss rengöring tack vare det, men när jag hade "schamponerat" håret en gång så tänkte jag att jag inte ville lämna något åt slumpen, så jag tvättade om det med en ny skvätt såpa.
Jag måste säga att det var stor skillnad på hur det kändes första "schamponeringen" mot andra! Första gången kändes det som att såpan "bara försvann" och jag tyckte att jag fick ta ganska mycket. Efter att såpan fått sitta i nån minut sköljde jag ur det ordentligt och hade i en skvätt såpa till. En helt annan känsla! Jag vet faktiskt inte om såpan löddrade... men jag tror inta att den gjorde det... men det kändes som att den var lättare att massera ut jämt över hela hårbottnen mot första gången. Svårt att förklara.. Ja, sen sköljde jag noggrant och lät håret lufttorka innan jag borstade ut det - och resultatet ser ni här ovan!

Håret doftar lite såpa, men om man nu har något emot det så kan man säkert tillsätta lite eterisk olja för att få en annan doft. Det kanske jag provar nästa gång, för det kommer absolut bli fler gånger som jag tvättar håret i såpa! Men observera att det ska vara ÄKTA såpa och inte den som säljs i vanliga affärer!
Klicka HÄR så kommer ni till en lista på återförsäljare till Hälsingesåpan!

Anneli.

fredag 4 april 2014

Halt som såpa

Såpa - en naturprodukt. Eller?
I hate to brake it to you, men såpan du köper på Ica och Coop (eller var du nu handlar) är inte längre den naturprodukt det en gång var! I producenternas jakt på vinst har billigare och inte alls så naturliga tillsatser blandats i såpan för att ge större vinst till tillverkaren. De är hala de där såpaproducenterna..!

Förr i tiden var såpa något av det naturligaste man kunde använda till både personlig hygien, disk, tvätt och rengöring i hemmet. Men såpa har alltför länge ridit på sitt goda namn och människors tro på att det är helt naturligt.
När företagen skriver "ren naturprodukt" menar de inte längre fri från tillsatser utan att den gör rent...! Men man talar inte om att ordet "ren" fått en ny betydelse...!

Till min stora glädje skrev min bloggkompis med det otroligt vackra namnet Anneli ( ;-) ) ett blogginlägg på sin blogg Fikadax om den helt naturliga Hälsingesåpan och att hon tvättade håret med den, och jag luskade fram att det finns ett ställe i Hedemora - ett "stenkast" från där jag bor - som saluför den! :D

Idag efter jobbet tog jag "gubben" med mig och åkte dit! :o)
Den lilla affären som bl a säljer Hälsingesåpan var bland det gulligaste jag sett! Det var som att kliva in i en affär för 100 år sen! Tyvärr tog jag inga kort inne i butiken, men väl på såpan sen när jag kom hem:
Och här en närmare bild:
Klicka på bilderna så blir de större!

Precis som min namne på bloggen Fikadax ska jag prova att tvätta håret med såpan! Men jag tror att jag kommer att fega lite... jag kommer att vispa upp ett ägg med äppelvinäger och honung och ha i som "balsam" efter hårtvätten. Detta för att Anneli berättade att håret visserligen blev rent och mjukt, men även att håret blir något "fetare"/"stripigt" efter såpatvätten. Tänkte att jag skulle se om det går att motverka det med min äggblandning!

Fortsättning följer...

Anneli.