söndag 30 mars 2014

2 dagar senare

I fredags la jag ju in en bild på mina citrusskal som skulle ligga och torka några dagar. Idag ville jag lägga dit nya skal så jag behövde ta bort dem för att ge plats, och fast det bara gått två dagar (de brukar få ligga i tre dagar) så var de näst intill torra!
Jämför gärna från bilden i fredags! (<- Klicka där!)
Jag bröt de nästan torra skalen i mindre bitar och la ner dem i påsen med de andra skalen jag torkat tidigare och så lät jag påsen stå öppen för att det sista lilla fukten skulle torka bort. Imorgon kan jag nog försluta påsen igen skulle jag tro!

Idag har jag även lagt äppelskal på tork! Jag har nämligen en tanke på att i sommar plocka örter och blad för att göra egna téblandningar och då kan torkade äppelskal få ge smak åt en av blandningarna tänkte jag! :D Jag får återkomma om det när jag kommit igång! :D

Anneli.

lördag 29 mars 2014

Anneli tipsar: rengöring av frukt och bär

Även ekologiska frukter och bär behöver tvättas. Särskilt när man äter skalet på dem! Vad vet man om hur frukten och bären kommit från träd och buskar där de har växt till affären där vi köper dem?! Lite skit rensar visserligen magen sägs det, men jag personligen äter aldrig frukt och bär från affären utan att tvätta dem först!
Bilden har jag ärligen snott från facebook som vanligt...! :P

Det här låter väl enkelt!?! 1 cup = 2,5 dl hälles i en balja med vatten och sen låter man frukten och bären bada i 10 minuter innan man sköljer av dem!
Ekologiska frukter och bär möglar ganska lätt - och nu har jag i ärlighetens namn inte hunnit testa detta än - men jag hoppas verkligen att det funkar för att få bort mögelsporer också så frukten och bären inte möglar så snabbt!

Har ni testat att rengöra frukt och bär med vinäger? Eller har ni något annat bra knep? Tipsa gärna i kommentarsfunktionen!
Förresten måste det ju funka på grönsaker också, eller hur!?!

Anneli.

fredag 28 mars 2014

Raw Food-frukost

Frukosten idag var 100 % Raw och Ekologisk! :o) Jag gjorde en fruktsallad som bestod av 2 mandariner, en apelsin, en banan, några matskedar hampafrö, en liten näve cashewnötter och några matskedar söta aprikoskärnor. Mums! Det var riktigt smaskens!
Innan jag skalade citrusfrukterna så skalade jag dem! Lät det konstigt? ;o)
Äsch! Det såg ni ju i förra blogginlägget att jag spar citrus-zesten, så innan jag skalar av allt skal så skalar jag av zesten med en äppelskalare! :D
Så här såg det ut idag:
Det är kul att skala långa girlanger! :P Och faktiskt lite smart också i och med att jag kan hänga upp dem på kanterna som ni ser på bilden. Då får det ju plats mer utan att skalen ligger för tätt ihop vilket är bra eftersom ju fortare det torkar desto bättre! :D

Det var allt för denna gång! Ha en trevlig helg allihopa! Och passa på att njuta av solen och värmen! :D

Anneli.

lördag 22 mars 2014

Anneli tipsar: Citrusskal

När du använder citroner eller äter apelsiner och mandariner; vad gör du då med skalet?
Förr i världen brukade jag slänga dem i komposten, men nu har jag kommit på hur man kan använda dem istället för att slänga! I alla fall om frukten är ekologisk - vilket den nästan alltid är hemma hos oss!

Innan jag skalar frukten tvättar jag skalet noga och sen skalar jag av ytterskalet - det som kallas zest - med en potatis- eller äppelskalare. Zesten lägger jag luftigt i en stor sil för att torka, vilket tar ca 3 dygn.
Apelsinskalet till vänster är från igår och citronskalet till höger är från i morse.
Och så här mycket har jag hittills hunnit samla. Det gäller att passa på medan det går att få tag på ekologiskt - det finns ju bara när det är säsong!

Jaha... vad gör man med de torkade citrusskalen då?
Ja, jag hade tänkt att använda dem som smaksättning i té (brutna i mindre bitar) och pulvriserade som smaksättning i t ex smoothie, glass, muffins och sockerkaka. Citrusskalen innehåller faktiskt en del C-vitamin så utblandat i något som helst inte är varmare än 42 grader får du i dig en extra dos av detta livsnödvändiga vitamin! Inte helt fel med andra ord! :D

Använder du fruktskal till något? Skriv och berätta!

Anneli.

lördag 15 mars 2014

Naturlig bot: Huvudvärk

Brukar du ha ont i huvudet?
Jag har det som tur är väldigt sällan! På facebook (var annars?) ;-) hittade jag denna bild:
Om det verkligen funkar så är det ju ett jättebra sätt att bli av med huvudvärk utan att ta kemiskt framställda huvudvärkstabletter!

Nästa gång jag får huvudvärk ska jag försöka komma ihåg att prova detta, men det kan dröja ganska länge innan jag kan göra det... tack och lov!
Om NI provar så får ni gärna skriva och berätta om det hjälpte!

Anneli.

torsdag 13 mars 2014

Banan-tips

Bilden är ärligen snodd på facebook! :P

När bananer är så mogna som den på bilden tycker många att de är alldeles för mogna och vill inte äta dem. Men vad du än gör; släng dem inte!

Jag brukar frysa in "övermogna" bananer i bitar; 2 - 3 bananer i varje påse. Av de frysta bananerna gör jag smoothies och glass. Det blir underbart gott!

När man gör glass av frysta bananer behöver man inte ens ha en glassmaskin! Det är bara att mixa bananbitarna (lätt upptinade i kanske 15 minuter) med till exempel frysta hallon och lite grädde/havregrädde/sojagrädde/kokosgrädde och kanske lite vaniljpulver. Inget socker behövs, bananerna bidrar med perfekt sötma!

Vill du hellre göra en smoothie så är det bara att tillsätta mer frukt/bär och kanske nån form av vätska, t ex yoghurt, mjölk/mjölkersättning eller juice och/eller tina upp bananbitarna lite mer än när man gör glass.
Och att riktigt mogna bananer är nyttiga, och till och med har anti-canceregenskaper - wow! Tack moder natur!

Så: aldrig mer en slängd banan! Bryt dem i bitar och frys in dem istället!
Och ni köper väl bara ekologiska bananer va!?!

Anneli.

söndag 9 mars 2014

DIY: Tandkräm

För nån dryg månad sen gjorde jag egen tandkräm för första gången, men nu håller den på att ta slut. Dags att göra ny alltså!
I den förra tandkrämen hade jag kokosolja, bikarbonat, salt och lite pepparmintsolja.
Men idag hade jag även i salviablad, och istället för pepparmintsolja hade jag grönmyntaolja.
Salvian före och efter att jag klippte av bladen.
Bladen av tre krukor ekologisk Salvia vägde 36 g som ni ser av bilden här inunder
Till det tog jag 111 g havssalt (skulle ta 110 g, men 111 g var nära nog!)  :-)
UPPDATERING, 12/3: Det här var på tok för mycket salt!!! VARNING!!! Det sved som attan i munnen!
Receptet jag hade som bas var egentligen för Tandpulver, och jag tänkte att jag bara skulle lägga till de andra ingredienserna, men se det gick alltså INTE!!
I min första tandkräm jag gjorde hade jag: 1½ dl bikarbonat, 1 stuken tsk salt, 1 dl kokosolja och några droppar pepparmintsolja, och jag tänkte när jag mixade i hop den nya tandkrämen att "det var värst vad mycket salt det var i det här receptet" men tänkte att personen jag fått receptet ifrån visste vad den gjorde...! Så det kan gå...!
Mitt förslag är att du gör allt som i det här receptet, MEN bara tar en struken tesked salt!
Sen hällde jag salviabladen och saltet i en liten mixer:
och mixade till alla bladen var helt finfördelade i saltet.
Så här såg det ut:
Men en slickepott skrapade jag ut alltihop på ett bakplåtspapper och bredde ut det så gott det lät sig göras.
Och sen skjuts in i ugnen:
Det ska vara så absolut lite värme det bara går i ugnen! Min blir ungefär 40 grader när ugnsluckan står lite på glänt, vilket den ska göra medan blandningen torkar!
Efter 45 minuter i ugnen såg det ut som på bilden här ovan, Det var inte riktigt torrt än, så jag rörde om och försökte trycka sönder klumparna så det skulle torka fortare.
Efter ytterligare 40 minuter var det torrt och så ut så här:
Dags att hälla tillbaka i mixern och mixa till ett pulver:
När man kommit så här långt kan man säga att man har ett tandpulver. Vill du inte göra mer än så här (utom möjligen att mixa i några droppar eterisk olja; t ex pepparmynta eller grönmynta) så behöver du inte! Det är bara att doppa tandborsten i pulvret och borsta! (Förvara pulvret i en burk med tättslutande lock.)
MEN... Jag ville göra en tandkräm med kokosolja, för kokosolja är så himla bra för munhygienen så jag fortsatte:
Jag hade i ca 15 droppar grönmynta och 1 dl smält kokosolja.
När allting var mixat såg det ut som här ovan.

För att inte saltet och bikarbonaten ska lägga sig på botten tog jag fram en frysklamp ur frysen,
ställde min burk med den nästan färdiga tandkrämen på den och sen rörde jag om en stund med en smörkniv till konsistensen blivit fastare.
Och så här såg min tandkräm ut precis innan jag ställde in den i kylen där den kommer få stå till min gamla tandkräm är helt slut och det är dags att börja med den nya.

Som ni kanske vet så smälter kokosolja vid +25 grader och på sommaren kan det nog hända att tandkrämen kommer att smälta och då kommer ju saltet och bikarbonaten att lägga sig på botten. Men det är ingen fara! Se bara till att ha en liten smörkniv eller tésked att röra om med och häll lite på tandborsten!

En annan sak att tänka på när man borstar tänderna med kokosolja är att INTE spotta ut i handfatet! Eftersom kokosolja har en fast konsistens i temperaturer under 25 grader så kan det ställa till problem i avloppet! Spotta ut kokosoljetandkräm i papperskorgen istället!

Innan jag avslutar detta blogginlägg ska jag bara tala om att så här många bilder (16 st!) har jag ALDRIG haft i ett blogginlägg förut!! Och det lär nog dröja innan jag har det igen! :P

Anneli.

lördag 8 mars 2014

Kokosnutella och kokossmör

Idag kom inspirationen över mig igen! :D Och då är det ju bara att passa på som ni förstår! :D
I december förra året gjorde jag egen Nutella som blev supergod och väldigt uppskattad av familjens tonåring! Jag har varit jättesugen på Nutella i flera veckor, men inte orkat göra egen - och köper, det gör jag INTE!! Nä usch och fy! Den innehåller ju både vitt socker (massor!) och fulfett!
What to do, what to do? Jo, serni, man öppnar en påse ekologiska kokosflingor, mixar dem och tillsätter kakao och nån form av sötning. Hur enkelt som helst!!

Så här:
KOKOSNUTELLA , ca 375 g
250 g kokosflingor
½ dl kakao
½ dl sötning (jag hade björksocker)
½ dl smält kokosolja
1 tsk Äkta vaniljpulver

Gör så här:
Mixa kokosflingorna tills de blir en flytande, len massa. Skrapa ner från kanterna några gånger under tiden du mixar. Tillsätt övriga ingredienser och mixa en liten stund till. KLART!

Kokosnutellan kommer att bli fast/hård om du förvarar den i kylskåp. Jag har nyss ställt in min så jag vet inte exakt hur hårt det kommer att bli, men jag gissar att den blir riktigt hård! Men i värsta fall får den väl stå ute i rumstemperatur en stund innan jag ska använda den! Eller så kan man byta ut kokosoljan mot t ex rapsolja.
Det som inte fick plats i min burk hade jag på pannkakor istället för sylt. Mmmmmums!! Det var gott!! :D

Förresten: Om du bara mixar kokosflingor till krämig konsistens så har du gjort kokossmör rätt och slätt! Det är jättegott det med! :D Men nu var det ju nåt chokladigt jag var sugen på...! :P

Anneli.

fredag 7 mars 2014

Fredagsmys?

Efter jobbet idag gick jag in på Ica för att handla mat. Jag var hungrig och tänkte på vad jag skulle laga för gott när jag kom hem, och tänkte också att det faktiskt är fredag och att jag borde köpa hem nåt smaskens till sonen och mig (maken äter aldrig något förutom det han äter till mat!! Han är rätt unik på det sättet...!!). Jag gick runt några varv i butiken och försökte hitta något som inte är allt för onyttigt, men det var nästan "Mission impossible"!! Innehållsförteckning efter innehållsförteckning avslöjade ett antal oönskade ingredienser och det jag höll i ställdes tillbaka på hyllorna igen! *Suck*

Det jag egentligen var sugen på var ostbågar! Jag är tokig i ostbågar, men undviker det så mycket jag bara kan! Men är jag bortbjuden nånstans där det finns så blir jag snabbt alldeles gul om fingrarna...! :-/
I alla fall så åkte jag hem utan nåt smaskens! Det var så det fick bli!
Det är inte lätt att vara medveten om allt skit som finns i det vi äter...! Tänker ibland att det vore såå mycket enklare att inte fatta farorna... och bara äta det som faller en in... *Suck*
Men nu är det som det är! Jag försöker leva så sunt jag kan men samtidigt tillåta mig själv lite "gott skit" emellanåt. Det får ju vara nån slags balans...! Bara det är vegetariskt - det är det allra viktigaste för mig! Och inte innehåller massa e-nummer och konstigheter förstås!

Hur strikta är ni? Hur och var drar ni era gränser för vad ni stoppar i er?

Anneli.

söndag 2 mars 2014

Uppdatering: Golden Milk + lite annat

När jag ändå är inne på uppdateringar så kan jag lika bra berätta hur jag förenklat (och krånglat till) receptet till Golden Milk! :D
Enligt grundreceptet skulle man ju koka gurkmeja, svartpeppar och vatten till en pasta som man sen tar typ en tesked av till en kopp. Men innan jag hade hunnit använda upp all gurkmejepasta så hade det börjat mögla och var bara att kasta! Inte så kul när man kostar på sig ekologisk, Raw gurkmeja!

Nu gör jag helt enkelt så att jag blandar ½ dl gurkmeja med 2 krm svartpeppar i en burk, och av detta tar jag en rågad tesked per kopp Golden Milk. Easy peasy och inget som blir förstört! :D
Det var förenklingen det! Men vad är tillkrånglat då?

Ja, egentligen har jag ju skrivit om det mesta, men jag tar det ändå:
Ibland vill jag ha en riktigt matig Golden Milk, t ex när jag dricker den till frukost. Då har jag antingen i en skivad banan eller ett ägg (= äggmjölk), och så 1 msk chiafrön, 1 msk linfrön (särskilt om jag har i ägg, för annars blir jag så hård i magen..) och 1 rågad tsk kokosolja. Det blir riktigt matigt och mättande!

Det här var min frunch idag:
En kopp Golden Milk gjord som äggmjölk (vispa ett ägg och 1 rågad tsk gurkmeja med svartpeppar i en stor kopp. Häll på - lite i taget - riktigt het men inte kokande mjölk under vispning - jag hade kokosmjölk idag. Vispa sen i ev sötning (t ex 1 tsk honung eller björksocker), 1 rågad tsk kokosolja, 1 msk chiafrön och 2 msk hampafrön och ev lite kardemumma. Drick eller ännu hellre ät med sked!
Till detta hade jag:
4 små fikon (Gold), 2 msk cashewnötter, 1 liten näve torkade mullbär, 1 rågad msk söta aprikoskärnor och 6 - 7 bittra aprikoskärnor. Allt Ekologiskt och Raw!
Snacka om superbra näring och antioxidanter!

Det här med varför jag äter aprikoskärnor skulle jag vilja skriva lite om. Orkar ni läsa?
Ja, eftersom jag av naturliga skäl inte kan höra vad ni svarar, och ni är i er fulla rätt att stänga ner den här sidan från er data- eller mobilskärm så gör jag det, och de av er som vill läsa fortsätter göra det!

Egentligen behöver jag inte skriva så mycket, jag länkar till en Amerikansk hemsida istället, men innan jag gör det så ska jag bara förtydliga en sak:
Söta aprikoskärnor äter jag för att de är goda! Det är lite som att äta mandel. De bittra däremot är visserligen goda (om man gillar smaken av bittermandel, vilket jag gör), men den främsta orsaken till att jag äter dem är därför att de innehåller vitamin B17. Vitamin B17 sägs kunna eliminera cancerceller! Tydligen är det så effektivt att det har blivit förbjudet i Amerika!!! Jag misstänker att deras läkemedelsbolag inte vill ha någon konkurrens från något helt naturligt och ofarligt som inte går att ta patent på och därför inte kunna tjäna massor av kosing på..!! :-(
And for the record: Jag har inte cancer (mig veterligen) och jag är inte heller orolig för att jag skulle ha cancer! Men jag tänker att det är bättre att förekomma än förekommas!

Men här kommer länken! Ni får läsa och bilda er en egen uppfattning! (Jag har inte hunnit läsa hela än, så jag tar inget som helst ansvar för innehållet)!
Här kommer det: NATURAL HEALTH WARRIORS.

Anneli.