tisdag 28 januari 2014

Vår dagliga Cannabis giv oss idag

Ja, DEN överskriften lät ju!! ;-) Hihi..!!
Men faktum kvarstår! Jag ser till att få i mig ganska stora mängder Cannabis varje dag!
Jo! Det är sant!
Men INTE drogen Cannabis utan Cannabis sativa, mer känd som Hampa! :-)
Hampafrön är fulla med Omega 3 - precis vad mitt hjärta behöver! :-)
Hampafrön är riktigt goda tycker jag! Jag strör dem på typ allt jag äter! Men för att få i mig tillräckligt med Omega 3 fett äter jag även Chiafrön - de är dessutom rika på lättupptagligt protein och är ganska mättande!
Och som inte det vore nog så försöker jag äta lite valnötter varje dag! Men ni får inte se något foto på valnötter! Ni vet nog hur de ser ut ändå!! ;-)

Varför har jag helt plötsligt blivit så noga med att äta saker som innehåller Omega 3 då?
Jo, som ni kanske vet så blev jag ju diagnosticerad med hjärtfel för några år sen, och på grund av min dåvarande läkares underlåtenhet att tro på och undersöka mig när jag berättade om konstiga, onormala hjärtslag så tog det flera år från första symtomet till jag äntligen fick komma till en hjärtspecialist! Och under tiden hann jag få en liten förstoring av ena hjärtkammaren... Sen blev jag tvungen att äta två olika sorters medicin (Sotalol och Bisoprolol) för att hålla hjärtat i schack, vilket var en stor sorg för mig!
För att göra en lång historia kort så bestämde jag mig för att ha ett friskt hjärta så när jag tyckte att hjärtat hade fått "vila upp sig" (med hjälp av medicinerna) och läget kändes stabilt - mitt hjärta hade återgått till sin normala storlek - så började jag försiktigt trappa ner doserna på mina mediciner. Till slut slutade jag helt med Sotalol - med min läkares "tillstånd" (som om jag behövde det... ha!). Sotalolen gjorde nämligen så att jag gick upp rätt mycket i vikt och vad jag än gjorde gick jag inte ner igen! Nåja... Jag trappade ner lite till på Bisoprololen tills jag bara åt 1/4-del av läkarens ordination. Min hjärtläkare tyckte att jag inte var klok!! Och det fick han väl tycka!

Och vill ni veta en hemlighet..? Sch... Ni får lova att inte berätta nåt!! :P Nu har jag inte ätit Bisoprololen på 12 dagar!! :D

Jag har försökt att hålla upp med medicinen förut och en dag har funkat, men inte två! Det fick mig att tänka några varv extra..! Varför får man hjärtfel?? Ja, inte vet jag! Men jag vet att för att hjärtat ska fungera optimalt så behöver man Omega 3 - och Magnesium (Magnesiumcitrat ska vara den bästa).
Eftersom jag är Vegetarian av födsel och ohejdad vana och aldrig har ätit fisk och ytterst lite ägg så är det inte så konstigt om bristen på Omega 3-fett har bidragit (orsakat?) mitt hjärtfel! "Då gör vi det baklänges" tänkte jag! "Om jag tok-laddar med Omega 3 så kanske hjärtat läker" funderade jag vidare och skred till verket, och efter några veckor (3 - 4 tror jag ungefär) så provade jag att ta bort även den sista lilla dosen av Bisoprolol. Först tänkte jag att jag bara skulle hålla upp ett par dagar och trappa ner lite långsamt, men eftersom jag inte märkte nån förändring så drog jag ut på det och nu har det alltså gått 12 dagar utan nån medicin!! :D

Betyder det här att jag är frisk nu då? Njae... svårt att säga...! Jag HAR fortfarande känningar av hjärtat, men inte värre än när jag åt medicin. Och jag har fått extremt dålig kondition i o m att jag inte vågat anstränga hjärtat, så det är svårt att veta vad som är ev hjärtfel och vad som är dålig kondition..! Men jag kommer väl att bli kallad till undersökning hos min hjärtläkare så småningom och då får vi se vad han säger och vad han upptäcker!

OBSERVERA att jag INTE råder någon att göra som jag!!! Inte nog med att man behöver vara lite galen för att göra det, men man behöver framför allt vara väldigt uppmärksam på vad som händer inne i kroppen, ha vettiga alternativ och verkligen TRO på att det är möjligt!
So please kids; don't try this at home! ;-) Åtminstone inte utan ordentligt "kött på benen"!!

Anneli.

söndag 26 januari 2014

Golden milk version 2.0

För er som följt min gröna blogg ett tag så är det nog ingen nyhet att jag försöker att dra ner på mjölkprodukterna i min mat.

Jag gillar att förenkla min matlagning, för egentligen är jag inte överförtjust i att laga mat...! Jag gör det för att jag inte vill äta alla de tillsatser som finns i hel- och halvfabrikat, men skulle jag ha råd och färdiglagad mat var lika nyttig som hemlagad skulle jag nog inte laga mat så ofta! Men nu är det inte så verkligheten ser ut och alltså får jag snällt laga min mat!

I det Ayurvediska orginalreceptet till Golden milk som jag skrev om igår så ska det egentligen vara komjölk, men självklart kan man ju ta vilken mjölk(ersättning) man själv föredrar! I mitt kylskåp fanns ingen mjölkersättning idag, men väl cashewnötter! Så jag bestämde mig för att "göra två flugor på smällen" (som min pappa skämtsamt brukade säga) och göra en mer mättande - och mjölkfri - variant av Golden milk!
Det blev supergott!! Vill ni ha receptet? Men Ok då!! Här kommer det:

GOLDEN SMOOTHIE
1 dl cashewnötter
1 msk chiafrön
½ tsk mald kardemumma
ev 1 tsk honung
1 tsk gurkmejepasta
1 tsk kokosolja
2 små bananer
ca 2 dl vatten

Börja med att mixa cashewnötter och chiafrön till ett "mjöl". Tillsätt sen allt det andra utom ca 1 dl av vattnet. Mixa en stund så det blir alldeles slätt. Under tiden du mixar tillsätter du mer av vattnet tills du får den konsistens som du föredrar.
Ät gärna din Golden Smoothie med sked. Det är viktigt att "tugga" för att få in saliven i det vi äter/dricker! Matsmältningen börjar redan i munnen!!

Jag toppade min Golden Smoothie med Raw skalade hampafrön, men det fick jag inte med på bild. Men gott som tusan blev det!

Anneli.

lördag 25 januari 2014

Golden milk

Här kommer det utlovade receptet på Golden milk som jag skrev om igår.
½ - 1 tsk gurkmejepasta (se gårdagens inlägg)
2,5 dl mjölk (av vilken sort du föredrar)
1 tsk ekologisk kokosolja
ev 1 tsk honung
ev lite mald kardemumma

Ja, det är bara att värma allt till önskad temperatur och dricka! Smaken var riktigt Ok faktiskt, och godare hade det blivit om jag hade haft kardemumma i, men det får bli imorgon!

Faktum är att jag drack det här till frukost och det var det enda jag hann få i mig innan jag fick gäster så jag gjorde "äggmjölk" av det för att få större mättnadskänsla.
Äggmjölk var något jag lärde mig dricka under de 3½ år som jag levde på LCHF Veggie style. Då gjorde jag den mest som typ varm choklad och det är både gott och mättande!
Då, under mina LCHF-dagar gjorde jag min äggmjölk med ca 20 g kokosolja, smaksättning; t ex 2 tsk kakao eller lite saffran, 1 ägg, knappt 2½ dl kokande vatten, lite sötning; t ex björksocker eller lite stevia, och en skvätt grädde.
Idag när jag gjorde äggmjölk av Gyllenmjölken (om jag nu ska ge den ett svenska namn) så lät jag bara mjölken bli hetare än bara dricktemperatur och vispade helt sonika i ett uppvispat ägg i den rykande heta (men inte kokande) mjölken. Easy peasy!

Klicka HÄR för att komma till en hemsida som skriver om fördelarna med att dricka Golden milk, och de är rätt många!! :D

Ok! Det här får bli allt för denna gång!

Anneli.

fredag 24 januari 2014

Gurkmeja för hälsan!

Long time - no see!! Jag har inte bloggat på denna min gröna blogg på över en månad och jag ber om ursäkt för det! Men jag har helt enkelt inte orkat! Däremot så har jag nästan dagligen tänkt att jag vill vara mer aktiv även på denna blogg - hälsa är ju något som ligger mig mycket varmt om hjärtat! Och jag har inte bara tänkt - jag har samlat på mig en hel del intressant hälsoinformation som jag kommer att dela med mig av här framöver!

Jag börjar idag med den nästan mirakulöst fantastiska Gurkmejan:
Det är ingen nyhet för mig att gurkmeja är en helt fantastisk krydda med hälsobringade egenskaper, men att den är såå fantastiskt nyttig var jag inte medveten om! Gurkmeja är släkt med Ingefära och har till mångt och mycket liknande egenskaper. Men frågan är om inte Gurkmeja är ett strå vassare!

Denna bild har jag hittat på nätet nånstans - förmodligen på facebook där jag brukar "stjäla" bilder och annat jag tycker är bra!
Gurkmejans nyttoområden: Förstör cancer som inte "vanliga" cancermediciner biter på, förstör cancerstamceller, skyddar mot skador från strålning, minskar inflammationer och skyddar mot tungmetallförgiftning. Det är ingen dålig lista det!!

Nu är jag inte särskilt rädd för att få cancer, men jag har ändå tänkt att jag ska öka mitt dagliga intag av Gurkmeja - och har redan börjat lite smått! Främst är jag intresserad av den inflammationsreducerande effekten! De flesta av oss har pågående inflammationer i kroppen utan att ens veta om det, och kanske är det en bidragande orsak till att jag är så himla trött!?!

På nätet har jag kommit i kontakt med någonting som kallas "Golden milk" som görs med en gurkmejepasta som man lätt kokar hemma på spisen. Jag kommer att skriva om Golden milk i kommande blogginlägg, men idag tänkte jag berätta om den här pastan som alltså är grunden i Golden milk.

Jag ska börja med att berätta att när jag googlade och surfade runt på nätet i jakt på hälsosamma tips och råd och hittade receptet på Golden milk så hittade jag för det första flera olika varianter, men också på några ställen där det stod att om man blandar gurkmeja med svartpeppar så ökar man gurkmejans effekt med - håll i er nu - 2 000 %!! Kan det verkligen vara sant? Det låter ju helt fantastiskt!

I alla fall; idag kokade jag äntligen den här Gurkmejepastan - med svartpeppar!! Och imorgon ska jag göra mig en kopp Golden milk! (Jag gjorde en liten "variant" idag på det som blev kvar i kastrullen, men imorgon ska jag göra det efter receptet!)
Gurkmejepastan gör man så här:

½ dl gurkmeja
2 krm finmalen svartpeppar
Vatten

Ha i kryddorna i en liten rostfri kastrull. (Jag rekommenderar att ni använder ekologiska kryddor. De man köper i vanliga matvaruaffärer är bestrålade för längre hållbarhet!)
Häll på ca 1 dl vatten till att börja med och späd med mer vatten om det behövs. Låt sjuda försiktigt under omrörning i 8 minuter. Det ska bli en ganska lös - men inte rinnig - pasta. Häll upp i en ren glasburk och förvara i kylskåp. Håller i ca 2 veckor.
Burken jag hällde min gurkmejepasta i är en urdiskad, liten honungsburk - jag tror den tar ca 350 ml.

I nästa blogginlägg ska jag berätta om hur man gör Golden milk! :D Förhoppningsvis kommer det blogginlägget redan imorgon! :D Välkommen tillbaka!

Anneli.