måndag 16 december 2013

Hjärtläkare avslöjar

"Snubblade" över en mycket intressant artikel på bloggen Naturlig livssyn som jag tänkte att jag bara måste länka till även här på min gröna blogg.

Som ni kanske vet har jag gått och "skaffat mig" nåt hjärtfel (vet fortfarande inte vad det är... inte läkarna heller som det verkar!) så denna artikel kändes extra intressant för mig. MEN: enligt denna läkare - Dwight Lundell - har alla sjukdomar samma ursprung så jag rekommenderar er alla att läsa den! Det var mycket intressant och tankeväckande!
Klicka HÄR för att komma till artikeln!

Ja, det blir inte mer för denna gång!

Anneli.

fredag 6 december 2013

Äppelfrossa

Jag har börjat handla allt mer på nätet. Det är rätt bekvämt faktiskt att få en kartong med grejer man klickat hem några dagar tidigare, och det känns nästan som julafton när man öppnar paketet - fast man redan vet vad det innehåller! :D

Idag kom det hem ett paket från Rawfoodshop (<länk) med ekologiska cashewnötter och dessa:
Äppelbitar och Äppelchips!
Äppelbitarna har jag tänkt mig att använda till hemmagjord musli och äppelmuffins, och äppelchipsen... ja dem ska jag bara njuta av som godis!! Yngste sonen och jag har redan ätit upp en hel påse och mmmm va gott det var! Nyttigt också faktiskt för de är både Raw och ekologiska! Kan det bli så mycket bättre? Nä, tror inte det...! 
Jo förresten... när jag får tag på ekologiska popcorn!! DET är gott det!! :D

Anneli.

söndag 1 december 2013

Ekologiskt vegan"smör"

Idag har jag äntligen provat att göra vegan"smör". Rent tekniskt är det ju margarin, men jag vill inte gärna kalla det för margarin eftersom vanligt, fabrikstillverkat margarin är något jag inte tar i med tång ens!
Detta däremot är hemgjort på ekologiska oljor och helt naturligt utan några som helst konstgjorda tillsatser! (Under förutsättning att Bjästflingor är schysst tillverkade, jag har aldrig hört något om det...)

Eftersom detta är ett första försök så gjorde jag bara en liten sats, och till min stora glädje så blev det riktigt gott!
Så här gjorde jag:

2,5 dl smält kokosolja utan smak (Ekologiskt naturligtvis!)
2 msk rapsolja
3/4-dels tsk havssalt
1 krm Bjästflingor
½ krm gurkmeja

Smält kokosoljan i ett vattenbad. Ta en tillräckligt stor skål så att du kan vispa alla ingredienser i den. Häll i övriga ingredienser och ställ skålen i ett iskallt vattenbad och vispa till vegansmöret antar fast form. Smaka av så det får den sälta du vill ha och häll över i en burk. Svårare än så är det inte!!
MEN: Detta var som sagt bara ett första försök och jag ska fortsätta och utveckla receptet! Bl a skulle jag vilja ha mer rapsolja i, för när jag efter några timmar tog ut vegansmöret ut kylskåpet så var det stenhårt! Men samtidigt vill jag inte att smaken av rapsolja ska slå igenom... det gäller att ta lagom!
Jag ska testa mig fram och när jag känner mig riktigt nöjd lägger jag ut receptet här! Men tills dess duger det jag gjorde idag, för smaken var det inget fel på!

Anneli.

UPPDATERING: så här efteråt, när jag har testat Vegansmöret ett tag, så har jag kommit på att receptet ovan är bra som det är! När man förvarar det i rumstemperatur har det perfekt konsistens och bredbarhet (kanske inte mitt i sommaren... det återstår att testa!) och jag hade det framme i drygt 3 veckor utan problem! Så vill man göra en större sats när man ändå håller på (rekommenderas!) så kan du istället fördela det i flera mindre burkar och förvara dem du inte använder i kylen eller frysen tills det är dags att ta fram en ny!

UPPDATERING 2: Med denna varma sommar som facit kan jag från säker källa (mig själv) avslöja att vegansmöret INTE klarade av att stå framme i värmen! Jag var tvungen att låta det stå i kylen för att det inte skulle smälta! MEN: jag kom på att om jag la över smöret i en bred men inte så hög bytta så att det kanske bara var ca 1 - 2 cm smör i botten så mjuknade det rätt fort när det väl kom ut på köksbordet, så med liiite framförhållning var det inga som helst problem att kunna bre sina smörgåsar! :D