söndag 25 november 2012

Vegan"mjölk"

Nu känner jag mig redo att lägga ut mitt recept på Vegan"mjölk".
Jag har ju filat lite på det på sista tiden...
Först provade jag att göra rismjölk, men jag tyckte att det vart ganska "blaskigt". Gott, men blaskigt! Jag är ju van vid Gammaldags mjölk med (för komjölk) naturlig fetthalt på 3,8 - 4,5 % fetthalt.
I nästa försök hade jag med mandel för att få upp fetthalten och få en rundare/fylligare smak, men jag tyckte fortfarande att det blev lite för "blaskigt".
Nu har jag fixat och trixat och kommit fram till en blandning som jag tycker blev just så fyllig och god som jag ville ha den!
Innan ni får receptet så ska jag bara berätta att ett av mina kriterier var att mjölken skulle vara tillräckligt söt i smaken för att vara (vad jag tycker) god att dricka, men inte sötare än att den också skulle fungera i matlagning, OCH: jag ville inte söta med socker eller sötningsmedel! Nä, helt naturlig vill jag att min mjölk ska vara!

ANNELIS RIS- & MANDELMJÖLK.
1 dl (rå)ris
1 dl mandel
2 aprikoser
1/4 tsk salt
12,5 dl vatten

Gör så här:
Skölj riset och aprikoserna noga. Ta 2,5 dl av den totala vattenmängden (det får gärna vara ljummet vatten - särskilt om du har råris!) och blötlägg över natten (8 - 12 timmar) - gärna i mixern! Jag lät ris, aprikoser och vatten stå i rumstemperatur de först timmarna, men när jag gick och lade mig ställde jag in dem i kylen.
Skölj och lägg mandlarna i blöt i ett annat kärl, men under lika lång tid. Tänk på att mandlarna fördubblar sin storlek, så ha rikligt med vatten! Ställ gärna mandlarna i ett mörkt skåp under blötläggningen.
Innan du använder dem ska de sköljas noga, och blötläggningsvattnet häller du förstås bort!
Sen häller du i mandlarna + saltet i mixern med riset och aprikoserna och kör på högsta hastighet i 1 - 2 minuter.
Fyll på med vatten lite vartefter, men allt vatten kommer inte att få plats på en gång! Jag körde i 3 omgångar, d v s: Ca 1/3-del av vattnet i taget, sen sila, lägga tillbaka den mixade mandeln och riset och mixa med nästa 1/3-del av vattnet, sila och göra om det en gång till! På så vis får man ut mesta möjliga smak!
Det här med att sila är ett kapitel för sig...!
Det som visade sig funka bäst var att sila genom en vanlig silduk som man har när man gör saft. Lägg silduken i en sil och ställ över en bunke eller kastrull.
Sen får man vrida ur mjölken för det rinner inte så bra av sig själv...
På bilden här ovan silar jag alla mjölken en fjärde gång genom ett tyg som är lite tätare än det första. På så sätt blir mjölken inte lika kornig som annars, så det rekommenderas om mjölken ska drickas som den är.
Ja, och här ovan ser ni det färdiga resultatet! Det blir ungefär 12 - 13 dl, men smaken på min Veganmjölk är ganska fyllig jämfört med färdig Veganmjölk som man köper, så det skulle nog gå att spä med några deciliter vatten till. Om man vill... Jag tänker inte göra det - jag är så nöjd så! :D
Sen kan man ju om man vill lyxa till det ha lite vaniljextrakt i, men då funkar det ju inte till matlagning så det beror på vad man ska ha mjölken till.

Det som blir kvar i silduken har jag torkat i en torr stekpanna och använt till pajer när jag varit för lat för att göra en pajdeg! Man bara smörar formen ordentligt och häller i ris- & mandelfibrerna och trycker fast i smöret och sen häller man i pajfyllningen och gräddar som vanligt! Det blir inte som riktig pajdeg, men det blir helt Ok och det går mycket snabbare än att göra deg och klämma ut den i pajformen!

Idag kände jag för att experimentera lite så jag gjorde så här:
Jag smälte en msk ekologiskt kokosfett och en msk honung i en stekpanna och sen hällde jag i det som var kvar i silduken. Det tar ganska lång tid att torka detta; först på medelvärme och sen på ganska låg värme tills det är alldeles torrt. Med jämna mellanrum rör man om och försöker hacka och sära på klumparna som bildas. Men det blev faktiskt himla gott och passar bra som ingrediens i musli! Det blir lite som "Granola" (alltså typ "Start"-flingor) fast lite hårdare att tugga på.
Hur lång tid det tar beror på hur ofta man vill vara där och röra om. Ju högre värme, desto oftare omrörning men ju fortare blir det klart. Själv tycker jag inte att det gör något om det tar lite tid! Jag gör annat emellan omrörningarna, så det är nog en smaksak hur man vill göra!

Ge mig gärna lite feedback om ni provar min Veganmjölk och kanske t o m min "granola"! Det vore jättekul att få veta vad ni tycker!

Anneli.

torsdag 22 november 2012

Beställning från Universum

Jag har hittat en juicer som jag vill ha!!! Den är dyr - ca 4150 kr och man köper den från England! Men jag vill såååå gärna ha den!!
Har chattat med en tjej på facebook som har köpt en och hon lovordar den!! Man kan även göra mandelmjölk i den har hon berättat!!
Åh... vill ha, vill ha, vill ha!!!!!!

*Kära Universum! Härmed beställer jag en Omega Vert VRT 330 Hd så jag lättare kan göra egna juicer och mandelmjölk! Tack så mycket för att den nu är på väg hem till mig!*

Klicka HÄR för att komma till sidan som säljer den.

Anneli.

onsdag 21 november 2012

Det livsviktiga D-vitaminet

Hej alla!!
Just nu har jag väldigt begränsat med tid och energi och hinner inte blogga så mycket. Om du följer min "rosa" blogg; anneli-in-da-house (det här är ju min gröna blogg) så vet du redan att jag håller på att starta upp ett Socialt företag, och det tar all min energi!
Jag hade velat fortsätta med mina gröna juicer och smoothiesar, men just nu hinner och orkar jag inte - vilket är helt vansinnigt egentligen eftersom jag behöver all vital näring jag kan få just nu!! Men men...! Får jag lite energi till helgen så ska jag göra mycket juice på en gång och frysa in! Fryst juice är i alla fall bättre än ingen juice!

MEN! Nu var det inte det jag ville skriva om idag egentligen...! Nä, idag "snubblade" jag över en mycket informativ och intressant sida om D-vitamin som jag starkt rekommenderar att ni går in och kollar på! I förra blogginlägget skrev jag ju också om D-vitamin, men den sidan jag hittade idag var så väldigt bra så jag beslöt mig för att göra ännu ett blogginlägg i ämnet och lägga ut en länk här så ni kan läsa ännu mer om det livsviktiga D-vitaminet!
Klicka HÄR för att komma till Zarahs sida om D-vitamin!

Anneli.

lördag 17 november 2012

Att sola eller inte sola - det är frågan

Ja, nu är det ju inte riktigt läge för att ligga och pressa i solen på dessa breddgrader, men många åker ju utomlands så här års - speciellt när vi inte har haft nån direkt sommar att tala om i år!

Det skrivs och pratas mycket om D-vitamin nuförtiden, och den bästa D-vitaminkällan är ju som bekant SOLEN!! Fast här uppe på norra hemisfären får vi bara D-vitamin från solen på sommarmånaderna och bara under några timmar när solen står som högst! Tur då att det räcker med 20 minuter solande om dagen för att fylla på D-vitaminerna!
Men tyvärr har vi blivit itutade att vi måste skydda oss med solkräm med hög solskyddsfaktor vilket inte är så listigt! Nyare forskning visar att solkrämer inte skyddar från de farliga strålarna, och som inte det var illa nog så tar solkrämerna bort de strålar som är bra för oss och som t ex motverkar cancer!! Det är alltså bättre att sola med förstånd och hålla sig i skuggan när solen står som allra högst än att smörja in sig med cremer med solskyddsfaktor!

D-vitamin är livsviktigt, och brist skapar många olika sjukdomstillstånd - både fysiskt och psykiskt! För att få i oss tillräckligt med D-vitamin rekommenderas att vi tar ett dagligt tillskott! På Apoteket säljs D-vitamintillskott, men det är inget jag skulle rekommendera i och med att det är ett syntetiskt framställt D2-vitamin. Bättre då att äta naturligt D3 -utvunnet ur fårull - som t ex det från Holistic som du kan köpa på Hälsokostaffärer. Det äter jag varje dag, året runt!

Illustrerad Vetenskap har en väldigt informativ artikel om D-vitamin! Läs den HÄR!

Anneli.

fredag 16 november 2012

Intressant om Citron

Läste just något väldigt intressant om citron och hur nyttigt det är och hade tänkt att skriva om det här idag! Men varför uppfinna hjulet två gånger?? Jag länkar till det istället så får ni läsa hela artikeln! Dessutom kommer ni till en Hälsosida som jag visserligen inte hunnit utforska så mycket än, men som verkar väldigt intressant!! Mycket bra info finns där i alla fall!!
Här kommer länken:
http://kurera.se/citron/


Anneli.

En snabbis

Här kommer en snabb uppdatering mitt i natten...!
Det är kanske inte så intressant för er, men jag skriver mest för min egen skull - för att komma ihåg!
I 3 veckor och 3 dagar lyckades jag hålla i det här med juicandet. Men idag (eller rättare sagt igår eftersom det är efter midnatt nu...) hann jag inte göra nån juice eller smoothie! :-( Men det var tre veckor jag lovade mig själv att minst hålla på och det klarade jag ju med råge! :D

Sen vill jag bara säga också att jag håller på att experimentera med veganmjölk och återkommer förhoppningsvis redan senare idag med ett recept - under förutsättning att min nya "mjölk" blir så god som jag hoppas! :D Jag ska bara sova lite och jobba lite först...!! :P

Anneli.

torsdag 15 november 2012

Som en löpeld...

Köttkonsumtionen i Sverige har gått ner har jag hört! Det var glädjande nyheter! Det verkar som att vidrigheterna inom djurhållningen och slaktindustrin sprider sig som en löpeld på internet - och jag är en av dem som hjälper till att sprida informationen! Till mångas fasa kan jag tillägga! Jag har fått ganska många reaktioner på facebook...!!
En annan som också är med och bidrar är Åsa Jakobsson på SmaraMaten! Hon skrev så jättebra om det så jag bara måste länka till det:
http://smartamaten.se/2012/11/kott/

Läs det!!

Till sist vill  jag bara lägga ut en bild på ämnet som jag snodde på facebook:
Som vanligt så gäller att klicka på bilden om man vill få upp den större. Tyvärr var den ganska liten så jag vet inte hur kvaliteten blir, men jag hoppas den är tillräckligt bra!

Anneli.

måndag 12 november 2012

Rismjölk och Raw food

Under helgen har jag experimenterat med att göra rismjölk - med varierande resultat kan jag avslöja, men igår fick jag till en som inte blev så dum!! Jag ska fila lite mer på receptet innan jag lägger ut det här, så ha lite tålamod bara så kommer det - jag lovar! :D

Mina kompisar Kenth och Gina bjöd hem bl a mig på Raw Food-middag igår. Mmmm...!! Det var sååå gott!! Kenth och Gina har haft en Raw Food-resaurang i Stockholm i början av 90-talet. Sen bodde de i USA i några år (Gina kommer därifrån), men nu har de flyttat upp till Falun. Men Raw Food-kosten håller de fast vid!
Det här kortet tog jag på dem i somras när de var med på nån slags festival i Falun. De stod och serverade supersmaskig Raw Food i sitt lilla partytält!

Har ni hört talas om www.rawfoodmiddagar.se? Gå in där och kolla runt vettja!! Där kan man anmäla sig om man vill ha eller vara med på en Raw Food-middag!! Det finns över hela Sverige, och finns det inte i närheten av dig, så kan du starta upp där du bor om du är intresserad! All info du behöver finns på hemsidan!
Jag hade i alla fall tänkt att vara värdinna för en Raw Food-middag!! Flera av mina vänner och bekanta är intresserade av att prova, så frågan är inte OM, utan NÄR!! Jag ska kolla i min almanacka...!! :D
Jag lär återkomma om detta så ni får höra hur det gått!

Anneli.

fredag 9 november 2012

Dagens sanning

Jag vilar min väska...!! (I rest my case...!!) Klicka på bilden så den blir större!!

Anneli.

torsdag 8 november 2012

Juice-effektiv!

Jag är nu inne på min 3:dje vecka med gröna juicer och smoothiesar. Idag blev det både juice och en smoothie!! Men: bara i syfte att effektivisera mina frukostvanor lite!
Vad jag menar är att det är lite mankemang med att tvätta och ansa alla grönsakerna och det tar en del tid, så för att effektivisera frukosten gjorde jag så mycket juice att det räcker till två frukostar! Nu ska ju juicen vara så färskpressad som möjligt, men som jag ser det så är det bättre att jag gör mycket och spar en del till nästa dag än att jag slutar göra juicer för att jag inte orkar hålla på och palta! Det viktigaste är att man häller upp den juice som ska sparas i nånting lufttätt och fyller på helt fullt innan man försluter. Detta för att det är i första hand syret i lyften som gör att näringen förstörs.

Så här såg det ut i mitt kök imorse:
Det är ett äpple, en citron, lite ingefära, drygt 300 gr gurka och ca 450 gr morot. Av detta blev de ca 1 liter juice.
Ca 2/3 av juicen hällde jag upp i glasflaskor som jag ställde in i kylen på en gång för att ha till frukost imorgon, och resten av juicen gjorde jag en smoothie av tillsammans med en avocado och ett päron. Hade jag bara kommit ihåg det så hade jag haft i några blad Romansallad i också, men det kom jag inte på förrän smoothien var färdig.
Det kanske inte ser så himla gott ut, men den var helt Ok faktiskt!! :D Och nyttigt som 17 är det!! Hela min kropp jublar!! :D

Äpple och morot är väldigt gott tillsammans kan jag tipsa om - både som juice och som riven råkost! Och jag har hört att apelsin och morot blir väldigt gott ihop också, så det ska jag testa nån gång!

Skriv gärna och berätta om era favoritblandningar!!

Sist ska jag lägga ut en länk till en artikel som min bloggkompis Petra skrivit om just juice-trenden:
http://issuu.com/metro_sweden/docs/20121108_se_stockholm/5

Anneli.

onsdag 7 november 2012

Kan rismjölk va nåt?

Idag har jag provat Rismjölk istället för vanlig mjölk i mitt té och även druckit lite rakt av i ett glas.
Problemet med rismjölk är att det är rätt mycket kolhydrater i det, trots att den här sorten är helt sockerfri.

Hmmm...!! Jag märker att efter mina dryga 3 år som vegetarisk LCHF:are har jag bytt ut fettskrämdheten mot att vara kolhydratskrämd... får nog ta och sluta med det..!! :P
Men jag VILL inte äta för mycket kolhydrater... åtminstone inte från spannmål och socker(innehållande livsmedel)...!

Ja, men smaken då?? Jo, den var riktigt god!! Det kändes lite blaskigt i téet, för jag är ju van vid Gammaldags mjölk med högt fettinehåll, och rismjölken var ju som lättmjölk, men sen drack jag lite rismjölk i ett glas och det var väldigt gott faktiskt! :D Så jag kommer nog att fortsätta med rismjölk! Synd bara att den är så himla dyr...! Men man kanske kan göra den själv!?! Jag ska undersöka saken!!
Återkommer om det vid ett senare tillfälle! :D

Anneli.

När unnade du dig en massage senast?

Nånting som är väldigt nyttigt - men också väldigt underskattat - för välbefinnandet är massage!
Vi är allt för många som sällan eller aldrig ger oss själva denna underbart sköna och avslappnade behandling i tron att det är "lyx" och onödigt...! Ingenting kunde vara mer fel!
Massage frigör endorfiner ("må-bra-hormoner") i kroppen och ger immunförsvaret en boost! ALL kärleksfull beröring är bra för oss! Men tyvärr är det många människor som lever ensamma och faktiskt aldrig får nån kärleksfull beröring av någon och detta skapar tro't eller ej ohälsa!

Visste ni att man kan dö av för lite beröring? En bebis som ingen rör vid orkar inte leva, utan tynar bort och dör! Vi vuxna överlever längre utan beröring än en bebis, men bra mår vi inte! Men observera att det är personen som får beröringen som måste avgöra om den känns kärleksfull eller inte!! Det räcker inte med att jag som ger beröringen tycker det!

Jag träffade en kvinna för inte så länge sen som hade varit utsatt för fruktansvärda saker som barn och som nu i vuxen ålder inte klarar av närhet eller beröring! När hon berättade för mig om sin tragiska barndom ville jag inget hellre än att krama om henne, men det fanns inte på kartan att hon skulle klara av att ta emot den från min sida kärleksfulla kramen! Sååå sorgligt!! :´(

Jag vet inte egentligen vart jag ville komma med ovanstående... Det är bara tankar som väcktes i mig i och med att jag fick massage idag. Och det är tänkvärt för fler än jag tänker jag!

Men nu ska jag strax komma isäng! En ny dag randas alltför snart och sömn är också viktigt för vårt välbefinnande!
Go'natt bloggvärlden!

Anneli.

måndag 5 november 2012

Bli vegan...

Min ene son gav mig en länk idag som gick till en föreläsning av en amerikansk kille som är djuraktivist, vegan och föreläsare. Jag lägger ut länken HÄR. Se den!!
Jag är ju redan vegetarian (av födsel och ohejdad vana), men mjölkprodukter och ägg som jag ju äter bidrar lika mycket som köttproduktionen till att djur lider tyvärr!!

Jag har länge tänkt på att bli vegan, men i och med att jag började med LCHF för drygt 3 år sen så funkade inte det! När jag slutade äta sånt som innehåller för mycket kolhydrater till förmån för mer fett (smör och kokosolja) och proteiner i form av ost, ägg och soja- & Quornprodukter så blev det så att jag lade vegantankarna åt sidan.
Efter att ha lyssnat och sett på denna föreläsning, och efter att jag ändå börjat ändra mitt kosthåll lite bort från LCHF (utan att för den delen vilja börja med spannmål och sånt igen) så känns det oundvikligt att bli vegan...!! Fast det känns väldigt svårt att helt sluta med mjölkprodukter...!! Och ägg också, fast jag inte ens gillar smaken...!!

Mina ursäkter för att använda ägg och mjölk har varit att äggen vi köper är närproducerade från frigående höns som ändå har det rätt bra, och mjölken vi köper är Ekologisk (fast inte alltid osten och smöret...), och när jag ammade min förste son så hade jag sån överproduktion av mjölk så jag sålde 63,5 liter på 5 månader - samtidigt som jag ammade min son förstås! Och om jag kan ha överproduktion utan att lida nämnvärt av det så kan väl en ko...!?
Men det argumenten håller inte!! Med vilken rätt förslavar vi djuren?? Och har någon någonsin frågat kossan om hon vill avstå från lite mjölk så vi människor kan ta den?? Nä, jag skulle inte tro det...!! Dessutom så bidrar ägg- och mjölkproduktionen till att massor av tjurkalvar och tuppkycklingar avlivas!! :´(

Det som gör så att jag tvekar lite är att:
1. Att byta ut smöret mot margarin är helt otänkbart!!! Margarin är GIFT och borde vara dödskallemärkt!!
2. Ekologiskt kokosfett i all ära, men det är svindyrt och den med smak tröttnar jag lätt på...! Man vill ju inte att allt ska smaka kokos...!!
3. Mjölkersättningarna är rätt mycket dyrare än mjölk. Och inte lika goda och användbara enligt mig.
4. I Sverige har vi inte på långa vägar lika mycket ersättningsprodukter som i t ex USA!! Och de vi har här är Quorn som är vansinnigt manipulerat och onaturligt och sojaprodukter - lika manipulerat och onaturligt det!! Dessutom innehåller de ofta ägg(vita). Återstår då linser och bönor.... och att i stort sett aldrig kunna köpa hem nåt färdiglagat för att förenkla matlagningen!! *SUCK*

Men mitt samvete lämnar mig ingen ro..!! Hur ska jag kunna kalla mig djurvän samtidigt som jag vet att djur förslavas och lever under mer eller mindre onaturliga och svåra förhållanden och LIDER!! Nä, jag bara måste bli vegan!!
MEN: Till att börja med tänker jag inte bli strikt vegan! Det får gå lite peu om peu med att jag byter ut en sak i taget och vänjer mig! Det är så mycket förändringar i mitt liv som det är ändå! Men på sikt hoppas jag verkligen att jag helt kan avstå från animaliska produkter! Jag siktar på det!!
Följ mig här på bloggen för att se hur det går! Kanske är ni fler som vill hänga på och byta ut animalier mot vegetabilier och vi kan stödja varandra i det!?! Dessutom tar jag mer än gärna emot vegantips och recept om ni har!!
Jag ser all anledning till att återkomma om detta!!

Anneli.

söndag 4 november 2012

Höj immunförsvaret!

Visste ni att immunförsvaret får sig en boost när man skrattar? De flesta har säkert hört att "ett gott skratt förlänger livet", men skratt gör mer än det har det visat sig! Den här bilden hittade jag på facebook:
Det är kanske konstigt att jag har kunnat bli överviktig och fått hjärtproblem så mycket som jag skrattar, men å andra sidan så har jag faktiskt ett helt fantastiskt immunförsvar som håller mig fri från infektioner och förkylningar nästan hela tiden!!
Jag tror på att man kan skratta sig frisk - eller att skratt åtminstone bidrar till att man håller sig friskare! Ingenting blir ju bättre av att man är stressad, ledsen, arg o s v - nä, det snarare dränerar en på energi så att man mår ännu sämre!

Vad gillar du att skratta åt?
Själv har jag ganska bred humor och blir glad av allt från Galenskaparna/After shave till Jim Carrey och "The vicar of Dibley" med skådespelaren Dawn French! :D

MER SKRATT ÅT FOLKET!!

Anneli.

torsdag 1 november 2012

Q10

Igår fick jag hem två flaskor Q10 som jag beställt från en nätbutik (länk kommer i slutet av detta blogginlägg).
Vad är då Q10 och vad ska jag ha det till?
Q10 - coenzym 10, är ett vitmainliknande ämne som är en viktig katalysator för kroppens energiproduktion och är inblandad i massor av olika processer i kroppen.
Nedanstående har jag saxat från Dinmage.se
"Eftersom Q10 påverkar alla cellers energiproduktion och motverkar skador på cellerna, cellmembranen och cellkärnorna, leder en brist på Q10 till problem i vitt skilda delar av kroppen. Därför kan också ett tillräckligt högt tillskott (terapeutiska doser) av Q10 hjälpa kroppen vid:
• dåligt immunförsvar
• muskelförtvining, dövhet
hjärt- o kärlsjukdomar (arytmi, kärlkramp, hjärtsvikt, hjärtinfarkt, Bypass-operationer och hjärttransplantation - reducerar vävnadsskador vid hjärtoperationer, högt blodtryck (både systoliskt och diastoliskt), motverkar oxidering av LDL-kolesterolet)
• bröstcancer, skydd mot biverkningar av kemoterapi och strålning
• diabetes, fetma
• magsår, syrebrist i tarmvävnaden, inflammatoriska tarmsjukdomar, leversvikt, allergi
syrebrist i hjärnan, Alzheimer, Parkinsons, migrän
• ödem, bindvävssjukdomar, astma
• manlig infertilitet, spermieproduktion, tandlossning, tandköttsinflammation"
Jag har strukit under det som stämmer in på mig av ovanstående.
Man ska ta 3 - 6 droppar om dagen och igår hann jag ta det 2 gånger. Det ska verkligen bli spännande att se om jag märker några förbättringar av mitt hälsotillstånd - jag har ju länge undrat varför jag t ex fått hjärtfel trots att jag levt relativt nyttigt i hela mitt liv och varför jag inte verkar kunna gå ner i vikt vad jag än gör! Kan det vara så "lätt" att det beror på att jag har brist på Q10?? Time will tell!!

Gå gärna in på Dinmage.se (länk härovan) och läs med om Q10!
Och så var det länken till nätbutiken där jag köpte mina flaskor med Q10: Vimishop.se

Anneli.